Voor homomannen van kleur, een tijd van helden

Netflix

Cultuur

Manju Reijmer
13 May 2017, 12:43

Bruine en zwarte homomannen zijn eindelijk here to stay. Met Lionel Higgins (DeRon Horton) in Dear White People en Tony Padilla (Christian Navarro) in 13 Reasons Why haakt Netflix terecht in op een post-Moonlight wereld: waar homomannen van kleur de helden kunnen zijn. Kijkt Nederland mee?

Pas op, deze post bevat spoilers!

Sommige speeches vergeet je nooit meer. “Deze prijs is zo veel meer dan mijzelf, het representeert een cultuur die zichzelf wil zien als helden,” zijn slecht enkele woorden uit de iconische speech van actrice Gina Rondriguez die met een brok in haar keel de Golden Globe voor haar eerste grote hoofdrol (Jane the Virgin, fyi) in ontvangst neemt. Zij, als jonge Latina vrouw, wist als geen ander waarom diversiteit belangrijk is in beeldvorming. Iedereen verdient het om zichzelf te zien als de held.

Welkom in de post-Moonlight wereld. Waar diversiteit niet alleen de Oscars en Golden Globes kan winnen maar overal doorheen sijpelt. Om Nederland heen dan. Hier is het nog te moeilijk om zelfs witte homomannen een eigen televisieserie te geven. Gelukkig is daar Netflix, die hun Amerikaanse content naar Nederlandse kijkers brengt. En daarmee een belangrijk fenomeen: de heldhaftige homoman van kleur.

We waren er al. In Ugly Betty, in Empire, in Brooklyn Nine-Nine, homomannen van kleur zijn er wel. Glee durfde zelfs een transgender vrouw van kleur te volgen. Maar al deze personages leven aan de zijkant van hun werelden. Titus Andromedon is de enige reden om The Unbreakable Kimmy Schmidt te kijken, maar meer dan een excessieve sidekick, waar de schrijvers onwijs geluk hebben met Tituss Burgess masculiene stereotypering doorbreekt, voelt hij nooit. Witte homo-gecentreerde Looking kwam ook niet verder dan de opgeheven exotische love-interest.

Gelaagd en compromisloos

Enter Tony Padilla. Mysterieus vanaf de eerste seconde is Tony’s seksualiteit niet zijn belangrijkste functie (zoals die bij Titus wel is). Sterker: Tony geeft precies 0 fucks om fragiele witte hetero’s die zijn seksualiteit allemaal te moeilijk vinden.

Netflix

Wat anders… nee revolutionair is aan hem, is dat juist zijn bijrol authentiek voelt. Welke queer, van kleur of niet, voelt zich niet slechts de anekdote van een hetero liefdesverhaal? Terwijl je nog een flinke dosis emotional labour doet voor de heterodrama? Tony is een goede vriend voor Hannah én Clay, zonder ook maar een fractie van vriendschap voor terug te krijgen. De gelaagdheid, zijn stroeve relatie met zijn vader, zijn bewogen liefdesleven, sluipt er bij in. Hij is homoseksueel op zijn manier, weigert zich er voor te comprimeren en gaat gezond om met zijn emotionele beschikbaarheid. Hoe helend is het om een masculiene homoman zelfrespecterende liefde en geluk te zien hebben? Oja en z’n haar is stylish AF.

Principieel en gelukkig

Netflix

Lionel is een van de belangrijkste personages in Dear White People en laat zien dat Moonlight niet alleen is in het portretteren van seksualiteit én karakter. Lionel’s seksualiteit komt schaamteloos aanbod (hij mastrubeert op zijn hetero huisgenoot, which… haven’t we all?) maar de grootste twist is dat Lionel principieel durft te zijn. Fuck seksualiteit, het is Lionel’s moed die de corruptie in zijn universiteit blootstelt en hem tot een volwaardige held bombardeert. Als kers op de taart eindigt hij met een andere homoman van kleur Silvo (D.J. Blickenstaff), met wie hij oprecht chemie heeft (ik kijk naar jou Riverdale). Het *kan*!

Netflix

Waar laat dat de overige diversiteit? Courtney Crimson in 13 Reasons Why is een pracht voorbeeld van een complex lesbische anti-heldin van kleur, maar ja, geen heldin. Buiten Orange is the New Black om, is er een pijnlijk besef dat de emancipatie tot helden van homomannen van kleur blijkbaar niet gepaard gaat met lesbische, biseksuele of transgender mensen van kleur. “Bury Your Gays” is een televisie trope die vooral vrouwen het hardst raakt en noch Empire noch Dear White People kon een zwarte lesbiënne podium geven. Dat moet anders. Nog niet gesproken over het spierwitte cis hetero blikveld van de Nederlandse film en TV. Gelukkig is daar Netflix. Zodat in ieder geval bruine en zwarte jongens die opgroeien met homoseksuele gevoelens, zichzelf eindelijk kunnen zien als helden.

Door Manju Reijmer

Meer van Manju »