Homoseksualiteit in China in beeld bij ‘Secret Love’

Expreszo / Max Simbula

Cultuur

Max Simbula
24 August 2015

In Nederland is homoseksualiteit meestal geen taboe meer, maar in het buitenland kunnen LHBT-ers helaas nog vaak niet zichzelf zijn. Zeker in een land als China is dit sterk te merken. Om dit in beeld te brengen bundelden tien bekende Chinese kunstenaars hun krachten en vormden Secret Love: een tentoonstelling over homoseksualiteit in China. Het Tropenmuseum in Amsterdam had de primeur en haalde de tentoonstelling naar Nederland. Expreszo ging kijken!

China is een land waar nog veel taboes rusten op homoseksualiteit. Het verschil met Nederland is groot: waar wij in 2001 als eerste land het homohuwelijk legaliseerde, stopte de Chinese staat er in dat jaar pas mee om homoseksualiteit te bestempelen als een geestelijke ziekte. Niet zozeer door afkeer, maar door onwetendheid verloopt de acceptatie in het land nog erg stroef. Het is een strikt land waar mensen niet zo snel uit de kast durven komen.

Toch is er in de afgelopen jaren wel een grote verandering op gang gekomen in China. Vooral door de jongere generaties die door internet meer betrokken zijn bij de rest van de wereld, komt homoseksualiteit vaker onder de aandacht. In 2009 werd in Shanghai de eerste Gay Pride georganiseerd en inmiddels krijgt de regering adviezen over de invoering van het homohuwelijk. Helaas is er, ondanks deze grote omslag, nog veel openbaar geweld tegenover LHBT’ers en wordt er veel over homoseksualiteit gediscussieerd. Daarom besloten de tien kunstenaars om China, en de rest van de wereld, een spreekwoordelijke ‘eye-opener’ te geven met Secret Love.

Expreszo/Max Simbula

In de Parkzaal van het Tropenmuseum pronken de 45 kunstwerken van de Chinese kunstenaars, met als doel mensen er bewust te maken hoe de situatie in landen zoals China precies zit. Van penseelwerken tot fotografie, ieder werk heeft zijn eigen verhaal en betekenis. Wat vooral opvalt aan de kunstwerken is hoe ver de kunstenaars zijn gegaan. Veel van de werken zijn, zeker als je denkt aan het strikte China, erg expliciet en soms zelfs pornografisch, wat laat zien dat deze kunstenaars hebben gewerkt ongeacht hoe zij erop aangekeken worden.

Sommige doeken zijn erg opvallend en springen eruit, maar er zijn ook doeken die laten zien dat een homoseksueel stel totaal geen bekijks trekt in een drukke stad. Dat zet je aan het denken: waarom heerst er een groot taboe op homoseksualiteit en durven mensen niet uit de kast te komen, als het veel mensen niet eens opvalt? Wanneer je door de tentoonstelling loopt voel je de verbazing en de shock, ook onder de andere bezoekers. De werken geven een sterk beeld van hoe anders het kan zijn in de wereld en hoe bevoorrecht wij eigenlijk zijn in Nederland. De eerder genoemde ‘eye-opener’ die de kunstenaars willen geven is, als je het mij vraagt, zeker overgekomen.

Secret Love doet haar bezoekers verbazen, zet ze aan het denken en laat ze zien dat het niet overal in de wereld zo goed is als hier. Zij neemt ons door middel van prachtige kunstwerken mee naar de werkelijkheid aan de andere kant van de wereld, waar we normaal niet stil bij zouden staan. De tentoonstelling focust op de ontwikkeling die China in de afgelopen jaren heeft meegemaakt: de positieve ontwikkeling die nog een lange weg heeft te gaan maar al zoveel teweeg heeft gebracht. Ik kan niet meer dan aanraden om zeker langs te gaan bij het Tropenmuseum om deze prachtige tentoonstelling te bewonderen; ik was zeer onder de indruk en dit is iets wat veel meer mensen zouden moeten zien. De tentoonstelling draait om bewustwording, en dat is iets wat we allemaal vaker bij stil zouden moeten staan.

Secret Love is nog t/m 13 september te zien in de Parkzaal van het Tropenmuseum in Amsterdam.

Door Max Simbula

Vanuit een dol fijn stadje op de Veluwe probeert Max op de hoogte te blijven van alle dingen die er op de wereld gebeuren. Tussen het racen van werk naar school door tikt hij sinds 2015 stukjes in elkaar voor Expreszo. Ook is hij vaak te vinden in de restaurant keuken van zijn vader om een lekkere maaltijd klaar te maken.

Meer van Max »