Update: Openstelling huwelijk Ierland zo goed als zeker

© Patrick Strudwick / BuzzFeed

Nieuws

Wouter van Dijke
22 May 2015, 17:24

Update: Ierse kiezers lijken met een overweldigende meerderheid vóór de openstelling van het huwelijk te hebben gestemd.

Het lijkt zo goed als zeker dat Ierland het huwelijk gaat openstellen voor stellen van hetzelfde geslacht. De officiële uitslagen worden pas rond 17.00 uur verwacht, maar zowel het nee-kamp als het ja-kamp gaan uit van een meerderheid voor de voorstanders.

Vooral in steden als Dublin en Cork lijkt de support voor het opengesteld huwelijk overweldigend. Maar ook op het conservatieve platteland lijkt ‘Ja’ te gaan winnen. De Irish Times schrijft zelfs dat mogelijk alle kiesdistricten voor hebben gestemd. De opkomst was waarschijnlijk de hoogste in de Ierse geschiedenis.

Een spannende dag in Ierland: Ieren mogen vandaag namelijk stemmen of het huwelijk moet worden opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Hoewel er veel steun lijkt te zijn voor het Yes-kamp, zijn er zeker op het platteland ook veel tegenstanders te vinden. Sommige Ieren reizen daardoor zelfs duizenden kilometers om hun steun aan de openstelling van het huwelijk te verlenen.

Als een meerderheid van de Ieren vandaag ‘Yes’ stemt, zal aan de Ierse grondwet worden toegevoegd dat “een huwelijk wettelijk zal mogen worden gesloten tussen twee personen, zonder onderscheid te maken in hun geslacht”. Er wordt geschat dat in het centrum van Dublin 90 tot 95 procent van de kiezers het hokje ‘Yes’ zullen aankruisen. De Ierse kiezers hebben tot 10 uur vanavond (lokale tijd) om te stemmen. Morgenmiddag wordt de uitslag bekend. Als het referendum wordt aangenomen, wordt Ierland het 18e land waarin twee mensen van gelijk geslacht met elkaar kunnen trouwen.

Voorstanders van de openstelling zijn in een speciale bus het hele land doorgereden. In 25 dagen hebben zij zo 11.000 kilometer afgelegd. Eén van de activisten vertelt aan BuzzFeed over de ontroerende dingen die zij onderweg hebben meegemaakt:

“In Thurles kwam één van de teamleden in tranen terug bij de bus. Hij vertelde dat hij een man van in de negentig had gesproken. Die man was zelf in tranen uitgebarsten en vertelde: ‘het is nu te laat voor me, maar ik wens jullie allemaal veel geluk en ik ga zeker ‘ja’ stemmen’. Het was dus een man die zijn hele leven in schaamte, stilte en verborgenheid had geleefd. Deze kans [voor een opengesteld huwelijk] was enorm hoopvol voor hem, maar veroorzaakte ook een overweldigende golf van verdriet voor een heel leven dat zo geleefd is.”

Duizenden Ieren reizen vandaag speciaal naar huis om hun stem uit te brengen. Zo zag de trein vanuit Londen er vanochtend zo uit:

Ook in de rest van de wereld zijn de hashtags #hometovote en #voteYes populair:

 

Door Wouter van Dijke

Wouter is sinds oktober 2014 hoofdredacteur van Expreszo. Hij studeert biologie en journalistiek en is de trotse bezitter van een opblaasalpaca met de naam Lodewijck.

Meer van Wouter »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!