Ierse minister komt uit de kast tijdens radio-uitzending

© Fine Gael

Nieuws

Tom Haines
18 January 2015, 19:03

Leo Varadkar, de Ierse minister voor Volksgezondheid, is vanmorgen tijdens een live uitzending op de radio uit de kast gekomen. Hij is daarmee de eerste minister in de geschiedenis van het katholieke Ierland die openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uitkomt.

Varadkar zei: “Ik ben homo en dat is geen geheim. Het is ook niet iets dat iedereen noodzakelijkerwijs zou moeten weten, noch iets waar ik eerder in het openbaar over heb gesproken. Het is niet iets wat me definieert. Ik ben geen half-Indiase politicus, geen politicus die ook dokter is en evenmin een homopoliticus.”

De minister sprak vandaag, op zijn 36e verjaardag, met de Ierse publieke omroep. Hij gaf aan dat hij er nu mee naar buiten kwam, omdat hij zich er nu op zijn gemak over voelde. “En dat was niet altijd zo. Ik heb mijn carrière en politiek altijd voor laten gaan.” Verder wilde de minister duidelijk maken dat hij er geen dubbele agenda op nahield en dat de bekendmaking zijn politieke beslissingen niet zou beïnvloeden.

Huwelijksreferendum
In Ierland wordt komende mei een referendum gehouden over het openstellen van het huwelijk voor stellen van hetzelfde geslacht. Daarvoor zei Varadkar: “Ik wil duidelijk maken dat ik hoop dat het referendum wordt aangenomen, omdat ik een gelijkwaardige burger wil zijn in mijn eigen land, waar ik toevallig deel uitmaak van de regering, en op dit moment ben ik dat niet.”

Door Tom Haines

Tom was van 2011 tot 2014 (adjunct-)hoofdredacteur van Expreszo. Hij houdt van gay prides in binnen- en buitenland en regenboogzebrapaden.

Meer van Tom »