‘Ik geloof dat de meeste discriminatie de angst voor het onbekende is’

Nieuws

Redactie
29 May 2016, 18:58

Hij werd in eerste instantie niet geaccepteerd door zijn familie, moest zich weren tegen wrede reacties van buitenaf en had een moeizame relatie met zijn lichaam. De 26-jarige Eric ging door zwaar weer tijdens zijn coming-out als transgender. In die periode werd hij vastgelegd door de Nederlandse fotograaf Jasper Groen, die voordat hij Eric ontmoette al tientallen transgenders had gefotografeerd.

Rejected

Jasper Groen

Inmiddels ligt er een concept voor een boek met ruim veertig foto’s vergezeld van persoonlijke teksten in de vorm van e-mailuitwisseling tussen Jasper en Eric. “Met dit boek hoop ik een bijdrage te kunnen leveren in de strijd tegen onwetendheid over dit onderwerp. Volgens mij komt discriminatie, maar ook afwijzing door ouders, voort uit angst voor het onbekende,” vertelt Jasper. “Daarnaast hoop ik dat het boek een steun kan zijn voor jongeren die nog in de kast zitten of niet geaccepteerd worden en het moeilijk hebben.”

Het verhaal van Eric is hoopvol, omdat zijn verhaal niet heel positief begint, maar zich wel goed ontwikkelt. Eric wordt in eerste instantie niet geaccepteerd door zijn omgeving en voelt zich erg kwetsbaar, maar gaandeweg gaat het steeds beter en kan hij rekenen op acceptatie en begrip. “De emoties die dit bij Eric oproept heeft de ontwerper van mijn boek vertaald in verschillende papiersoorten. Portretten waar hij zich onzeker voelt worden op dun papier gedrukt en daar waar hij zich zelfverzekerd voelt is het papier dikker. Dat maakt het boek bijna een kunstwerk op zichzelf,” aldus Jasper.

Het boek zal gratis in pdf-vorm verschijnen in zo veel mogelijk verschillende talen, zodat het zo veel mogelijk transgenders en hun families over de hele wereld kan bereiken. Ook zal het boek, als het streefbedrag gehaald wordt, in hardcover uitgebracht worden.

Meer weten? Bekijk nu de Kickstarter pagina van Eric* – The Coming Out of a Transgender Guy.

Door Redactie

Expreszo is hét online magazine, dé online community en dé belangenvereniging voor lesbo-, homo-, bi- en transjongeren. En daarnaast ook gewoon heel erg leuk.

Meer van Redactie »