Het succes van ‘Ik vrouw van jou’

‘We willen een moderner beeld neerzetten van lesbiennes’

Expreszo/Yasmin Roelofs

Interview

Eline Jacobse
26 April 2016

Scarlet en Joyce begonnen ruim anderhalf jaar geleden hun blog ‘Ik vrouw van jou’ en werden daarmee het eerste lesbische YouTuber- en bloggerstel van Nederland. Inmiddels hebben ze bijna 40.000 abonnees op YouTube en hebben ze tienduizenden bezoekers per maand.

Waarom denken jullie dat het in korte tijd zo populair is geworden?
Scarlet (lachend): Als wij een beautyblog waren begonnen, was het niks geworden, hoor. Niet omdat we het niet kunnen, maar omdat er gewoon al duizenden blogs bestaan.
Joyce: Het is ook niet ons ding. Je moet doen wat je zelf leuk en interessant vindt. Wat denk ik de kracht van onze blog is, is dat het heel persoonlijk is. Mensen kunnen er ook herkenning in vinden. 

Wat willen jullie met de blog en video’s bereiken?
Scarlet: We willen eigenlijk een wat moderner beeld neerzetten van lesbiennes. Vooral ouders hebben daar nog een bepaald beeld bij, in ieder geval die van mij.
Joyce: Mensen zien toch vaak een soort stereotype voor zich, bijvoorbeeld iemand met kort haar en geitenwollen sokken. Niet dat dat verkeerd is, maar wij willen gewoon een wat breder beeld neerzetten. 

ikvrouwvanjou_1

Expreszo/Yasmin Roelofs

Jullie delen veel persoonlijke dingen, vinden jullie dat wel eens lastig?
Scarlet: Dat is iets wat je niet echt realiseert, denk ik. Ik heb wel eens gehad dat ik op mijn werk met een secretaresse sprak en dat ze opeens vroeg: ‘hoe gaat het nu met je kinderwens?’ Dan denk je wel even ‘oké, wacht even’. De meeste mensen beginnen niet spontaan over dingen hoor, maar je weet eigenlijk niet wie er allemaal dingen over je weet.
Joyce: Soms is het lastig, maar ik vind het wel belangrijk om in ieder geval een groot deel persoonlijk te maken. Het moet ook niet iets oppervlakkigs worden, want juist het persoonlijke creëert een band met mensen.

Hebben jullie ook negatieve reacties gehad?
Joyce: Gelukkig niet zo veel. Meestal zijn het dan reacties van die 13-jarige jochies, zo van: ‘LESBI!’ Dat soort dingen. Dat valt dus wel mee, en het staat ook niet in verhouding met het aantal positieve reacties dat we krijgen.

Vinden jullie het soms lastig dat jullie zoveel aandacht krijgen?
Scarlet (lachend): Jij wel.
Joyce: Ik meer denk ik.
Scarlet: Soms heb ik het wel eens, dat ik gewoon rustig aan het rondkijken ben in een winkel  en ik merk dat mensen je herkennen. Dat vind ik dan wel ongemakkelijk, omdat denk ‘Oké, moet ik nu wat zeggen ofzo?’ Of mensen komen naar je toe en zeggen ‘Ik ken je van YouTube’.
Joyce: En dan moet je ze een soort van vermaken.
Scarlet: Dat moet natuurlijk niet, maar zo voelt het dan wel. Soms wil je ook relaxed met je joggingbroek door de stad lopen, zonder make-up, en dan wil je niet dat iemand vraagt: ‘Mag ik met je op de foto?’ Dat is één keer gebeurd, toen ik met Sjors – onze hond – buiten liep. Toen heb ik de hond gewoon voor mijn hoofd gehouden.

Rondom de website hebben jullie inmiddels ook een community opgebouwd, jullie hebben bijvoorbeeld ook een forum, hoe is dat ontstaan?

DSC_0041_xs

Expreszo/Yasmin Roelofs

Scarlet: Het forum hebben we later opgezet. Dat hebben we ook gedaan omdat we gewoon heel veel mailtjes kregen van meisjes, die vaak nog redelijk jong waren, met tig van verhalen. . We willen op alles wel reageren, maar soms hebben we daar ook geen tijd voor. Dan kan ik ze in ieder geval verwijzen naar het forum, zodat ze daar met elkaar kunnen praten en hun verhaal kwijt kunnen. Dat is meer iets voor onder elkaar, het is niet dat we er echt actief mee zijn.
Joyce: We checken het alleen zodat er geen gekke dingen op komen te staan. Verder is het  er echt zodat ze lekker onder elkaar kunnen kletsen. 

Welke reactie heeft de meeste indruk op jullie gemaakt?
Joyce: Eigenlijk zijn dat er wel meerdere.
Scarlet: Van meisjes die heel onzeker waren, en dankzij ons tegen hun ouders hebben gezegd dat ze lesbisch zijn of wat dan ook. Dat ze heel erg bang waren, maar het toch hebben gedaan. En van meisjes die helemaal niet lesbisch zijn, maar niet lekker in hun vel zetten en door onze filmpjes vrolijk worden.

Door Eline Jacobse

Eline was van september 2015 tot maart 2017 hoofdredacteur van Expreszo. Overdag studeert ze journalistiek, ’s nachts probeert ze met behulp van koffie en last-minute stress deadlines te halen. Je kunt haar altijd wakker maken voor een ritje in een achtbaan.

Meer van Eline »