Internationale Vrouwendag door de ogen van een transvrouw

Interview

Barbara Vollebregt
8 March 2016, 17:14

Het is vandaag Internationale Vrouwendag! Op deze dag wordt de emancipatie van de vrouw gevierd en staan we stil bij de huidige situatie van vrouwen over de hele wereld. De 31-jarige Daphne Raaijmakers gaat sinds eind 2014 als vrouw door het leven. Naar aanleiding van deze feestdag spreek ik met haar af in een café in Rotterdam, om het te hebben over wat ‘vrouw’ zijn voor haar betekent. 

Daphne neemt plaats en bestelt een biertje. Zoals ze hier nu zit, spreekt en beweegt, zou je niet denken dat ze drie jaar geleden een flink persoonlijk gevecht heeft moeten voeren om de vrouw te kunnen zijn die ze nu is. “Ik dacht lange tijd dat de gevoelens die ik had voor vrouwen gewoon heterogevoelens waren. Maar tijdens mijn relaties kwam ik erachter dat ik niet alleen een vrouw naast me wilde, maar dat mijn eigen persoonlijkheidseigenschappen ook meer bij die van een vrouw pasten. Het duurde lang om te accepteren wie ik ben.”

“De uiterlijke verandering was voor anderen vaak een groter ding dan voor mijzelf”

“De fysieke veranderingen stellen achteraf gezien, in vergelijking met het mentale proces, niet veel voor. Dat wat niemand ziet, dat is het lastigste, de fysieke verandering wordt na een tijdje normaal. Op het moment dat ik vrede sloot met het feit dat ik een vrouw ben die is geboren in het lichaam van een man, heb ik geen problemen meer ondervonden. De uiterlijke verandering was voor anderen vaak een groter ding dan voor mijzelf. Ik heb me namelijk altijd meer verbonden gevoeld met vrouwen.”

image2

Foto: Barbara Vollebregt

Vind je de emancipatie van de vrouw belangrijk?
“Ja, over het algemeen wel. Ik voel me verbonden met de vrouwen die in een moeilijke tijd voor zichzelf zijn opgekomen. Dat bewonder ik echt. Al denk ik wel dat er nu, in ons land, iets minder is om voor te strijden. Maar wat dat betreft heb ik ook van huis uit geleerd hoe belangrijk emancipatie van de vrouw is. Daar pluk ik nu namelijk ook de vruchten van.”

Heeft Internationale Vrouwendag betekenis voor jou?
“Niet direct nee, maar het zet me wel aan het denken over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren.”

Nu je na een lang proces eindelijk jezelf kan zijn, vier jij het vrouw zijn dan niet iedere dag?
“Niet per se, vrouw zijn is voor mij normaal geworden. Zo ben ik en zo voel ik me. Wat ik wel merk is dat ik me, na een date of een avond stappen, heel vrouwelijk voel als ik aandacht of complimenten heb gekregen van andere vrouwen. Waarschijnlijk omdat ik me hen verbonden voel, en zij meer respect hebben voor de vrouw. Die complimenten doen mij ook meer dan die van mannen. Daarnaast kan ik me ook extra vrouwelijk voelen als ik wat meer aandacht besteed aan mijn make-up of kleding.”

Het thema tijdens Internationale Vrouwendag is dit jaar ‘Sisterhood’, heb jij het gevoel dat jij bij deze sisterhood hoort?
“Ja, zeker. Waar dat zich in uit vind ik lastig te omschrijven, maar ik heb gewoon veel meer overeenkomsten met vrouwen, ik voel me ook op m’n gemak bij vrouwen. De vrouwenwereld vind ik vrijer, ze staan meer open voor verschillende persoonlijkheden en karakters, zijn zachter en meer begripvol. Die ‘brotherhood’ heb ik met mannen nooit zo sterk ervaren.”

Wat doe je op 8 maart?
“Ik moet naar school. Verder heb ik nog geen plannen, maar misschien doe ik er een drankje op in het studentencafé van mijn faculteitsgebouw.”

Wat wil je andere transvrouwen meegeven?

“Blijf jezelf en kijk niet teveel naar anderen. Probeer ook niet in een hokje te passen. Maak je eigen hokje, want iedereen is uniek.”


Daphne studeert psychologie en begeleidt andere transmannen en -vrouwen bij TransSupport. Ben jij een transman of -vrouw en heb jij behoefte aan een gesprek met gelijkgestemden? Check dan de website van TransSupport.

Door Barbara Vollebregt

Barbara is naast redacteur bij Expreszo een freelance journalist uit Den Haag. Ze houdt van schrijven, reizen, filmen en koffie. Human interest verhalen zijn zeg maar echt haar ding.

Meer van Barbara »