‘In mijn boek probeer ik de emotionele transitie van Eric in beeld te brengen, niet de lichamelijke’

Achtergrond

Redactie
30 June 2016

Amsterdamse fotograaf Jasper Groen was al langere tijd bezig met een fotoproject over transgenders toen hij de 26-jarige Eric tegenkwam. In Eric vond hij het model dat hij al zo lang zocht om het leven van een transgender in beeld te vertellen. Inmiddels ligt er een boek met veertig foto’s klaar voor publicatie. 

“Veel fotoboeken, televisieseries en documentaires over transgenders zijn gericht op het lichaam. Dat is logisch, want gedurende het proces is het lichaam hetgeen wat het meest zichtbaar verandert. Met mijn boek over Eric richt ik me op de psychologische kant van het proces. Transgenders krijgen veel te verduren en via Eric probeer ik dat in beeld te brengen.

Als ik over Eric vertel, dan gaan de vragen meestal over geslachtskenmerken. Nooit wordt de vraag gesteld hoe het nu eigenlijk met hem gaat. In het boek probeer ik juist de nadruk te leggen op de emotionele transitie van Eric, niet de lichamelijke. Mede daarom zijn in het boek fragmenten van brieven te lezen die Eric en ik uitgewisseld hebben. In de brieven kun je bijvoorbeeld lezen over de ingewikkelde verstandhouding met zijn ouders. Ook schrijft hij over zijn lichaam, dat doet hij op een leuke en soms zelfs grappige manier.

03 Nail

Jasper Groen

Voordat ik Eric ontmoette, had ik al verschillende transgenders in Berlijn gefotografeerd. De meerderheid hiervan identificeerde zich niet uitsluitend als man of vrouw. Hier wilde ik een serie over maken: In Between. Eric gaf aan zich ook niet in een van de twee hokjes te plaatsen, voor mij een reden om hem ook te fotograferen. Uiteindelijk werd het een serie over alleen hem: Eric*.

Het sterretje staat voor een breder denken dan in man of vrouw. Dat is iets wat hij actief naar buiten uitdraagt, bijvoorbeeld door vrijwel altijd nagellak op te hebben. Voor mij een belangrijk gegeven, want ik kan geen langdurige serie maken over iemand die mogelijk terug de kast in wil.

De eerste foto’s van Eric maakte ik twee dagen nadat ik hem ontmoet had. Die foto’s zijn ook terug te zien in het boek. Het zijn zachte, ietwat schuchtere foto’s en dat vind ik een mooie introductie. Het boek gaat behalve over de transgendergevoelens van Eric ook een beetje over de band tussen hem en mij. In de foto’s zie je onze vriendschap groeien.

Numb

Jasper Groen

Daarnaast tonen de foto’s heel goed hoe het emotionele proces bij Eric in elkaar zit. Eric is altijd goed in staat geweest zijn emoties vast te houden zodat ik ze vast kon leggen, iets wat niet veel modellen kunnen. Dit resulteerde onder andere in ‘Numb’, een heftig tweeluik uit de serie. Dit tweeluik is gemaakt op zijn 23e verjaardag, maar in plaats van dat hij vrolijk was, voelde hij zich diepbedroefd. Weer een jaar voorbij zonder dat hij zijn ouders verteld had over zijn transgendergevoelens. Weer een jaar voorbij zonder begonnen te zijn met testosteron.

Je ziet dat Eric groeit als mens gedurende het boek. Hij zegt weleens dat mijn fotografie hem geholpen heeft om zichzelf anders te zien. Het deed hem beseffen dat hij gezien mag worden, dat hij er mag zijn. Dit heeft hem gesterkt toen hij uit de kast kwam als transgender. Jammer genoeg werd hij niet direct geaccepteerd door zijn moeder. Zij schaamde zich, was heel erg bang voor de reacties van de buitenwereld. De reactie van zijn vader was gelukkig wel positief, zijn moeder draaide uiteindelijk ook bij. Veel transgenders herkennen zich waarschijnlijk in het verhaal, omdat velen van hen ook niet geaccepteerd worden door hun familie. Ik hoop niet alleen dat het boek hun steun geeft, maar dat ook hun omgeving het beter gaat begrijpen.”

Voordat Eric* – The Coming Out of a Trangender Guy uitgebracht kan worden als boek, moet via crowdfunding het streefbedrag gehaald worden. Voor meer informatie, klik hier.

Door Redactie

Expreszo is hét online magazine, dé online community en dé belangenvereniging voor lesbo-, homo-, bi- en transjongeren. En daarnaast ook gewoon heel erg leuk.

Meer van Redactie »