Is dit de enige homoprins ter wereld?

Achtergrond

Roel Janssen
12 May 2015, 16:29

Altijd al de droom gehad om een prins te trouwen? Dan moet je als homoseksuele man toch een stukje reizen. Meet prins Gujarat Manvendra. De ‘enige’ homoseksuele prins ter wereld. Hij werd onterfd door zijn familie toen hij uit de kast kwam, maar uiteindelijk werd hij weer met liefde toegelaten. Voor de derde keer was de Indiase prins te gast bij Oprah Winfrey. 

Keer op keer komt prins Manvendra in het nieuws. In 2006 om zijn coming-out, het was het grootste nieuws ooit in een staat in West-India. Twee jaar later was hij weer in het nieuws, omdat hij een kindje wilde adopteren. “Ik ga een kind adopteren zodat tradities door kunnen gaan”, zei de prins toen. Het zou de eerste adoptie voor een singlevader worden in de Indiase geschiedenis.

Zijn coming-out viel bij zijn familie in India niet in goede aarde. Zijn erfpapieren werden verbrand en zijn familie zette zich tegen hem af. Een aantal jaar later werd de relatie tussen Manvendra en zijn familie verbeterd. De band tussen zijn moeder bleef echter moeilijk. Ze praten nog steeds niet met elkaar. Niet zo gek, ze heeft in de media gezegd dat ‘er straffen volgen als iemand ze als familie zou zien’. Nu is de prins voor de derde keer bij Oprah Winfrey geweest om te praten over gelijke rechten voor homo’s in India.

Free gay India
Homoseksualiteit is nog steeds strafbaar in India. Om aandacht te vragen voor de rechten van homoseksuelen startte de prins een grote internationale campagne. Free Gay India. Hij gaat daarmee in tegen wet 377 uit het Indiase rechtsboek. Een oude Britse wet die LHBT-ers in de gevangenis kan krijgen voor maar liefst tien jaar.

Bekijk de video van prins Gujarat Manvendra bij Oprah Winfrey hieronder.

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »