Jong en homo in Siberië

Murrur

Interview

Tom Haines
27 August 2013, 09:20

Schermafbeelding 2013-08-26 om 21.01.20

Binnenkort beginnen ook in Novosibirsk, de derde stad van Rusland, de scholen weer. Voor de 17-jarige Kirill een helse gedachte: hij wordt daar dagelijks gepest, getreiterd en mishandeld vanwege zijn geaardheid. Leraren, die hem onder de anti-propagandawet niet mogen helpen, kijken de andere kant op. Kirill zoekt zijn toevlucht op social media. Daar staat hij bekend als GayTeen from Russia, herkenbaar onder de rode SOS-avatar en roept hij om hulp.

School gaat weer beginnen. Wat betekent dit voor jou? Hoe ziet het dagelijks leven van een jonge homo in Novosibirsk eruit?

“Russische LHBT-jongeren zullen een gewoon schooljaar hebben. Sommigen zullen last hebben van homofoob gepest, anderen zullen een façade opwerpen, om het beeld van een macho hetero-geaardheid te creëren. Rusland is een land van extremen, weinig mensen zullen buiten één van deze twee uitersten vallen.”

“Voor mij is school een plek waar ik nooit meer naartoe wil. Ik voel me er geestelijk vermoeid en overweeg soms zelfs mijn leven te beëindigen. Dit schooljaar zit ik in het 11e jaar, dat is de eindexamenklas. Dat zal nog meer beproevingen met zich meebrengen, bijvoorbeeld dat ik in mei 2014 zal moeten dansen op het eindexamengala.”

Hoe is de situatie voor je veranderd nu de anti-homopropaganda wet in werking is getreden?

“Voordat deze wet werd aangenomen had ik een nog een klein beetje hoop op een betere toekomst. Vandaag realiseer ik me dat ik in een ander land zal moeten gaan wonen of dat ik in Rusland van een brug zal springen. Ik wil een vrolijk persoon worden, ik wil vrienden hebben, ik wil lachen en lol hebben. Ik wil een kwalitatieve opleiding en een goede baan in de toekomst. Ja, dat is veel ‘ik wil’. Die zal ik in dit land nooit kunnen verwezenlijken.”

Zijn er mensen waarbij je jezelf kan zijn of waar je naar toe kan voor steun?

“Ik ken niemand die mij kan steunen. Ik heb vaak gecommuniceerd met LHBT-activisten hier in Rusland. Ze lieten bij mij de indruk dat ze zich niet echt om mijn problemen bekommeren. Ze willen alleen zelfpromotie en meedoen aan gay parades in steden als Berlijn.”

Hoe overleef je dan?

“Ik heb in de afgelopen vijf jaar veel psychologische issues en een hartprobleem ontwikkeld. Dat is hoe ik ermee om ga hier.”

Je maakt veel gebruik van social media. Ben je niet bang dat dit je in gevaar brengt?

“Jawel, daar ben ik wel bang voor, maar ik heb geen andere keus. Voordat ik in Duitsland kan studeren moet ik nog twee jaar op een lokale universiteit in Rusland vakken volgen, omdat het schoolsysteem daar anders is. Dat is in totaal nog drie hele jaren hier”

In Nederland en andere Westerse landen zijn voortdurend acties tegen het anti-LHBT-beleid in Rusland. Wat krijg je hiervan mee en wat vind je ervan?

“Ik heb over alle buitenlandse acties om Russische LHBT’s te steunen gehoord. Ik wil in de eerste plaats iedereen die meedeed ontzettend bedanken. Ik kan mijn dank voor hen zelfs niet onder woorden krijgen. Helaas hebben deze acties geen positief effect in Rusland gehad.”

Kun je daar een voorbeeld van noemen?

“De Russische gemeenschap raakt geërgerd als ze zulk nieuws horen en de autoriteiten maken daar gebruik van. Er is geen vrijheid van meningsuiting en de staats-tv verbuigt al het nieuws. Zo was er een item op het eerste kanaal over Nederlandse onderwijzers die alle kleuters op school met de neutrale voornaamwoorden aanspraken. En dat leerlingen in Duitsland homoseks op school onderwezen kregen.”

Voor sommige Nederlandse LHBT-jongeren kan de situatie voor hun Russische leeftijdsgenoten ver weg en onwerkelijk lijken. Heb je voor hen een boodschap?

“Ik wens alle Nederlanders, homo of hetero, persoonlijk geluk, vrijheid, veiligheid en gerechtvaardigdheid toe. Ik hoop dat Europa zich blijft ontwikkelen in de richting van democratie en mensenrechten.”

Wat kunnen LHBT-jongeren in Nederland volgens jou het beste doen om te helpen?

“Ik weet dat het Nederland-Rusland-jaar nu aan de gang is. Ik vraag iedereen om actief deel te nemen en bij te dragen aan alle culturele uitwisselingen tussen onze beide landen. Beïnvloed je politici en diplomaten om een buitenlandbeleid richting Rusland te hanteren dat het land verdient. Luister naar niemand en kom vooral wél naar de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014. De Russische LHBT’s hebben jullie nodig!”

Na zijn schooltijd hoopt Kirill sociale of economische wetenschappen te studeren in Duitsland. Hij begint dit jaar met lessen Duits om zijn droom waar te maken. Ondertussen kun je hem volgen op Twitter, waar hij geregeld updates geeft over zijn leven en dat van andere LHBT’s in Rusland.

Door Tom Haines

Tom was van 2011 tot 2014 (adjunct-)hoofdredacteur van Expreszo. Hij houdt van gay prides in binnen- en buitenland en regenboogzebrapaden.

Meer van Tom »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!