Kiri Mioki maakt gekke catchy elektropop en is het alternatieve broertje van Kylie

Ellis van der Does

Cultuur

Daan Koster
11 August 2018, 20:29

Hij stond al op Oerol, trad op in Paradiso en bracht afgelopen maand, net op tijd voor Pride, zijn aanstekelijke elektro-pop debuut Communication uit. Kiri Mioki is de pop-belichaming van de Amsterdamse Thomas van der Does. Nu er eindelijk een eerste single is, is het tijd voor een introductie.

Hoi Kiri Mioki, wie ben jij?
Ik ben Kiri Mioki, het alternatieve broertje van Kylie Minogue. En ik maak elektronische popliedjes. De naam Kiri Mioki is een verbastering van de naam van mijn ‘zus’. Maar het is ook een soort reactie op popmuziek. Het klinkt heel exotisch maar het betekent helemaal niks.

Wanneer ben je begonnen met Kiri Mioki?
Ik was een paar jaar geleden op reis in Japan. In het huisje waar ik zat was niet veel te doen, maar er was wel een muziekkamer. Het eerste liedje wat ik schreef was Japanese Girls, dat ik nog steeds live speel. Dat lied gaat over mijn indrukken als Westerling die zich in een vreemde cultuur bevindt en verkeerd interpreteert. Het heeft een hele sarcastische insteek. Soms komt dat verkeerd over met de discussies rondom cultural appropriation. De lyrics geven het idee dat ik het over mezelf heb, maar het gaat juist over het stereotype van witte onschuld.

Ellis van der Does

In Japan ben je dus begonnen, hoe ging je verder toen je weer thuis in Amsterdam was?
Ik ging experimenteren met de muziek. Ik had geen ervaring met produceren. Maar mijn lievelingsmuziek is elektronisch dus ik moest het leren. Ik ging arrangementen maken op mijn laptop. Soms ging dat goed en soms niet. Ik werk met producers, en met mijzelf. Het is goed om te kijken hoe ver je komt in je eentje. Zo blijf ik mijzelf ontwikkelen. Het gaat nu een stuk beter. Ik werk veel samen met producers Pieter Straatman en Marg van Eenbergen.

 

Hoe zou je je eigen muziek omschrijven?
Heel simpel gezegd: alternatieve popmuziek. Grote inspiratiebronnen zijn Kylie Minogue en SOPHIE. Dus mijn muziek is catchy maar wel aparter dan wat je in mainstream muziek hoort.
Iemand als SOPHIE laat echt zien waar elektronische muziek heen kan gaan. Ik vind The Pet Shop Boys ook heel gaaf, maar ik vind vooral hun lyrics heel goed. De muziek is inmiddels meer dan dertig jaar oud. Communication is bijvoorbeeld een reactie op hun liedje E-Mail.

Dus je bent het alternatieve broertje van Kylie, en je eerste single is een reactie op een ander popnummer. Is dat iets wat je altijd probeert te doen met je muziek; een soort reactie geven op wat er gebeurt in de popmuziek?
Ik denk dat artiesten dat in het algemeen altijd doen. Je raakt geïnspireerd door iemand of door iets in de wereld en met wat je zelf creëert geef je een soort reactie daarop.

Wie zijn nog meer grote inspiratiebronnen, naast Kylie en SOPHIE?
PC Music vind ik te gek. Maar ook Robyn, Grimes en Madonna zijn een grote inspiratie.Ik vind Grace Jones echt te gek, omdat zij met haar liedjes samenwerkingen aan durft te gaan. Of het nu een videoclip is, of een optreden. Een liedje is bij haar een startpunt. Dat probeer ik ook met mijn muziek. Oh en ik moet Lana Del Rey noemen. Zij is ook echt een icoon.

Wat kan het publiek van je verwachten tijdens je live shows?
Ik speel met een toetsenist, en maak gebruik van backdropvideo’s. Ook de fashion vind ik belangrijk. En ik heb mijn eigen hoofd in 3-D geprint dus die neem ik ook altijd mee. Als ik de set eindig met Communication wil ik nog wel is een mic drop doen. Mijn optredens zijn eigenlijk een soort visuele artpop-show!

Heeft Kiri Mioki ook voor een verandering bij Thomas gezorgd? Ben je bijvoorbeeld zelfverzekerder geworden?
Jazeker, je kijkt heel anders naar jezelf als je het podium op moet. Je gaat jezelf heel anders gedragen als je aan het performen bent.

Door Daan Koster

Meer van Daan »