Kleinste land ter wereld Pitcairn krijgt opengesteld huwelijk

Nieuws

Wouter van Dijke
22 June 2015, 21:41

In het minst bevolkte land ter wereld blijken paren van gelijk geslacht sinds vandaag te kunnen trouwen. Het gaat om Pitcairn, een eilandengroepje in de Grote Oceaan met slechts 56 inwoners, gelegen op zo’n 5500 kilometer van Nieuw-Zeeland. De wet werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad van het landje.

Eigenlijk kunnen paren van gelijk geslacht al sinds 15 mei trouwen, zei vice-gouverneur Kevin Lynch tegen AP, maar door technische problemen met de website van het eiland werd de wetswijziging pas vandaag gepubliceerd. Voor de eilandbewoners was het overigens geen nieuws: de wet is opgehangen op het gemeentehuis en de enige winkel.

Op Pitcairn, dat een semi-autonoom land binnen het Verenigd Koninkrijk vormt, wonen voor zover bekend geen LHBT’s. Er zijn dan ook nog geen plannen voor een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen. Het is ook nog onduidelijk of buitenlanders ook op Pitcairn mogen trouwen. De wetswijzing werd doorgevoerd nadat ook Schotland, Engeland en Wales het huwelijk openstelden. Op het eilandje wonen slechts vier families, die allemaal afstammen van muiters van het schip HMS Bounty, die zich daar in 1790 hebben gevestigd. Er wonen zeven kinderen en één elektricien, maar die is met pensioen.

Wie als eerste op Pitcairn in het huwelijksbootje wil stappen, zal eerst een ander bootje moeten vinden: het eiland is alleen te bereiken door eerst via Tahiti naar het eilandje Mangareva te vliegen en vanaf daar 32 uur te varen naar Pitcairn. Maar dan heb je wél de mogelijk om de meest afgelegen bruiloft ter wereld te vieren.

Door Wouter van Dijke

Wouter is sinds oktober 2014 hoofdredacteur van Expreszo. Hij studeert biologie en journalistiek en is de trotse bezitter van een opblaasalpaca met de naam Lodewijck.

Meer van Wouter »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!