Kleurstoffen vergroten kans op homoseksualiteit

Bob Usher

Nieuws

Mette Dijkstra
1 April 2015, 12:44

Bizar: uit een wetenschappelijk onderzoek dat begin dit jaar in aan de Amerikaanse University of Indianapolis werd gedaan is gebleken dat kleurstoffen die in voeding worden verwerkt de kans op homoseksualiteit verhogen. Het onderzoek werd deze week gepubliceerd in het International Journal of Endocrinology.

Vooral de gele kleurstoffen tartrazine en sunny yellow zijn van grote invloed. Uit eerder onderzoek bleek al dat wel kleurstoffen schadelijke eigenschappen hebben.

Zo krijg je van de groene kleurstof (C37H37N2O10S3+) last van je blaas. Deze kleurstof mag binnen de Europese Unie zelfs niet verwerkt worden in voedsel. Ook de rode kleurstof karmijn (met E-nummer 120), die onder andere in roze koeken, rode m&m’s en winegums wordt verwerkt, blijkt zijn effect te hebben. Niet alleen de herkomst van deze kleurstof  – afkomstig van schildluis – maar ook de effecten zijn verdacht: hyperactiviteit en zelf beschadiging van chromosomen.

Bij de gele kleurstoffen lijkt er sprake te zijn van een opmerkelijke invloed op chromosomen. Precies de chromosomen die bepalend zijn voor seksualiteit worden hiermee beïnvloed. Bepaalde hormonen worden vervolgens in verhoogde mate aangemaakt. Het antwoord op de vraag of homoseksualiteit genetisch bepaald wordt, is direct nog lastiger te beantwoorden. Als een kleurstof de kans vergroot, in hoeverre is het dan al bij de geboorte bepaald?

Denk maar eens na of je in je vroegere leven veel meer gele of rode winegums gegeten hebt. Of misschien veel gerechten met saffraan of andere gele kleurstoffen. Maar ook de voeding van een moeder tijdens haar zwangerschap kan al van invloed zijn, denken de wetenschappers. Mocht je dus graag een homoseksueel kind hebben, of juist niet, dan blijk je daar nu zelf invloed op te hebben. Laat de snoepjes maar komen!

1 april!
Dit bericht hebben we geplaatst op 1 april en is, zoals sommige lezers direct doorhadden, een grap. Het onderzoek hebben we namelijk compleet verzonnen. Er is voor zover wij weten nog nooit een verband aangetoond tussen kleurstoffen en homoseksualiteit.

Waar komt homoseksualiteit dan wel vandaan? Dat is nog steeds niet helemaal duidelijk. Volgens neurobioloog Dick Swaab heeft het alles met hormonen te maken, maar wetenschapsjournalist Asha ten Broeke denkt dat seksualiteit maakbaar is. In de interviews met Swaab en Ten Broeke lees je er alles over!

Door Mette Dijkstra

Meer van Mette »