Koffietijd Goes Down Under: Dag 5

Het afscheid

Cultuur

Fleur van Harmelen
22 April 2016, 14:01

Deze hele week staat Koffietijd in het teken van de vagina. Om de taboes te doorbreken die er nog over de vulva en zijn vriendjes zijn. Omdat wij als Expreszo snappen dat je er niks van wilt missen, maar hoogstwaarschijnlijk verplichtingen hebt, plaatsen wij elke dag een nabeschouwing. Hoeft niks je te ontgaan!

Je zou er haast verdrietig van worden, na vandaag zit de vaginaweek erop. Tenzij je er zelf eentje hebt, dan is elke dag vaginadag. Maar dan zonder Loretta, Quinty en Pernille. Even tussen ons: de hele week aandachtig koffietijd kijken, het doet wat met je. Op dit punt begroet ik iedereen die mijn woonkamer inloopt met een “Gezellig dat je er bent!” om vervolgens een korte biografie van de persoon in kwestie op te noemen. “Dit is Lisa, en ze komt hier vandaag wijn drinken!” Mijn vrienden willen me volgende week pas weer zien.

Aan dit tweetal is de kamertemperatuur niet af te lezen.

Aan dit tweetal is de kamertemperatuur niet af te lezen.

Onze laatste gasten van de week zijn Zimra Geurts, Bobbi Eden en later in de uitzending sociaal psycholoog Roos Vonk. Van de eerste dames is hun vagina mij tot op zekere hoogte bekend, bij Roos is dat niet het geval. Bobbi begon pas op haar achttiende met masturberen. Zimra luistert maar half, dus die vult aan met: “Ik ben ook pas op mijn achttiende ontmaagd!” Een 5,5 voor de moeite, Zimra. “De ene vagina is de andere niet.” zegt Bobbi. “En ik heb er heel veel voorbij zien komen.” Ik vertrouw haar op haar expertise. Er valt over dit deel niet superveel te zeggen. Er wordt gezellig gekeuveld. Eigenlijk net als in aflevering één. Misschien waren ze gewoon heel erg te laat.
Hetty gaat de vragen die het meest aan haar zijn gesteld doornemen. Ze kreeg er een stuk of honderd per dag, dus die heeft het er maar druk mee gehad. We krijgen een top 5. Die neem ik even met je door, want dan hebben deze verslagjes ook nog een educatief nut! Kan ik toch weer op mijn CV zetten.

5. Ik was mijn vagina dag elke dag met water, is dat genoeg?
Ja, dat is genoeg. Hetty noemt (alweer!!) dat dat goed is, zolang je je vagina maar niet met zeep wast. Dat heeft ze nu zo vaak herhaald, tegen de tijd dat ik 89 ben en ik niet meer weet hoe ik heet, weet ik nog wel te zeggen dat Hetty Crèvecoeur liever niet heeft dat ik mijn vagina met zeep was. Ik ben haar dankbaar.

4. Bij het vrijen komt er een sterke visachtige geur uit mijn vagina, is dat normaal?
Nee. Dat is waarschijnlijk bacteriële vaginose. Ga daar iets aan doen.

3. Ik heb witte en vlokkerige afscheiding, is dit oke?
Neeee. Dat is waarschijnlijk een vaginale schimmelinfecite. Ga daar iets aan doen.

2. Ik zit in de overgang en penetratie voelt niet fijn, zelfs pijnlijk en scheurderig. Waarom?
In de overgang wordt er minder oestrogeen aangemaakt, waardoor de vagina droger wordt. Neem wat meer de tijd en/of Gebruik een glijmiddel.

1. Schaamhaarstruggles! Na het scheren/waxen/whatever van de schaamstreek doet alles jeuken en krijg in ingegroeide haartjes. Wat doe ik verkeerd?
Gebruik bij het scheren altijd een goed, scherp mesje en scheer met de haarrichting mee.

Roos en haar verhaal uit de oude doos

Roos en haar verhaal uit de oude doos

Zimra en Bobbi zijn weer buiten spelen en Roos Vonk is aangeschoven. Roos heeft les gegeven in hoe je speculumonderzoek uitvoert. Een speculum is de beruchte ‘eendenbek’. Voor je daarin les mag geven moet je dat onderling eerst op elkaar oefenen. Gezellig! Het onderwerp is dus inwendig onderzoek! Een online poll wijst uit dat 58 procent van de kijkers pijn heeft ervaren bij zo’n onderzoek. Roos vindt dat je dat vooral moet aangeven, ook al vind je het ongemakkelijk. “Zo’n arts kijkt niet naar je als seksobject, die kijkt naar jou als mensobject.” Geruststellend. Quinty heeft nog een gouden tip! Mocht de eendenbek echt veel pijn doen, kan je ook vragen naar een maatje kleiner, want die bestaan! Ik kan je vertellen dat die ook oprecht een stuk plezieriger zijn.

Er komt nog een prachtig item over Dr. Denis Mukwege, gynaecoloog en mensenrechtenactivisit uit Congo. “Als ik een leven had kunnen kiezen, had ik baby’s ter wereld gebracht en gezinnen behandeld. In plaats daarvan werd ik ervaren in het herstellen van lichamen die op onvoorstelbare wijze verminkt waren.” Wauw. Even een realitycheck. Even stilstaan bij het feit dat wij een vaginaweek op een nationaal tv-programma hebben, maar dat je elders op deze aard verminkt kan worden omdat je er een hebt.

Mensen, het zit erop. Er is niets meer om verslag van te doen. Voldaan sluit ik deze fase van mijn bestaan af.
Waardeer de vrijheid die we hier hebben. En nooit je vagina met zeep wassen!
Eindscore dag 5:
Tampons-1

5/5. Een mooie aflsuiting van de week van de opening!

Door Fleur van Harmelen

Fleur heeft een huis, een baan én een plant. Daardoor lijkt Fleur heel volwassen maar dat valt in de praktijk tegen. Kijkt veel films en drinkt meer koffie.

Meer van Fleur »