Koken: Alternatief Kerstdiner

zolakoma

Lifestyle

Maartje Buise
22 December 2014, 18:51

Als je oma een week van tevoren belt dat ze op tweede kerst bij jou wil komen eten, dan moet je wat. Gourmetten is afgezaagd, fondue… ja. En dan moet het ook nog eens sabbelproof en niet té gekruid zijn. Bij deze een kerstdiner dat voor iedereen geschikt is. Als starter gebruik je de gegrilde pompoensoep van oktober, een stukje stokbrood of een kleine kaasplank en het hoofdgerecht wordt vergezeld door salade.

Hoofdgerecht: kipsaté met aardappelkoekjes voor vier

Nodig

  • Vier grote spiesen
  • 600 gram kippendijen zonder botjes
  • Vier eetlepels ketjap
  • Een eetlepel chilisaus
  • Een eetlepel olie naar keuze
  • Twee theelepels paprikapoeder
  • Een theelepel kerriepoeder
  • Twee tenen knoflook
  • 175 gram pindakaas
  • 150 milliliter melk
  • Zes aardappelen
  • Een ei
  • Een snuf zout
  • Bakboter

Mathew Packer

Zet een flinke schaal klaar en snijd de kippendijen in hapklare stukken. Meng de ketjap, chilisaus, olie, paprikapoeder, kerriepoeder en de twee gesnipperde teentjes knoflook goed door elkaar in de schaal. Voeg de kip hier aan toe, mengen, afdekken en een uurtje laten trekken in de koelkast.

Terwijl de kip lekker staat te worden, schil en was je de aardappelen. Dep ze droog en rasp alle zes stuks fijn met een grove rasp. Klop het ei stijf met 50 milliliter melk en het zout en voeg de aardappelrasp hier aan toe. Verhit een pan op het vuur met een flinke klont boter. Doe twee á drie ruime eetlepels aardappelmengsel in de pan, draai het vuur halfhoog en laat de aardappelrondjes bakken. Na enkele minuten, of als je merkt dat het vocht uit de aardappel verdwijnt, de koekjes voorzichtig omdraaien met een spatel. Als de rondjes aan beide kanten goed gebruind zijn laat je ze uitlekken op een keukenpapier en herhaal je het proces opnieuw, tot dat het hele aardappelmengsel op is.

Pak je kip er weer bij en zet een flinke grillpan klaar. Vul je spiesen met stukken kip en bak ze in een minuutje of tien á vijftien lekker gaar. Omdat er al olie in de marinade zit, hoef je pas na enkele minuten hard bakken wat extra vet toe te voegen naar smaak.

Zet een klein steelpannetje op een extra pit en voeg hier de pindakaas en de overgebleven twee derde hoeveelheid melk aan toe. Op een zacht vuur goed laten mengen met elkaar, tot dat je zelfgemaakte pindasaus bijna aan de kook raakt. Spiesen uit de pan, op het bord, aardappelkoekjes er bij en een flinke schep saus over elke satéstok. Eet smakelijk!

Nagerecht: vla en cake combi

Danielle Tsi

Nodig

  • Drie plakken huis-tuin-en-keuken-cake, bij voorkeur zelfgemaakt
  • Een halve liter vanillevla
  • Rood fruit uit de vriezer

Goede afsluiters hoeven weinig tijd te kosten. Toegegeven, met een zelfgemaakte cake inclusief harde korst is deze combinatie nog lekkerder, maar ook kant-en-klare cake voldoet prima. Haal het pakje rood fruit uit de diepvries om te ontdooien. Snijd de cake in dobbelsteentjes. Vul hier vier grote glazen mee en schenk er vanillevla overheen. Maak je vlaflip-twee-punt-nul af met een flinke schep rood fruit. Houdt zich prima in de koeling voor na het diner. Eén tip? Cake combineert ook prima met bijna elke andere vorm van vloeibaar voedsel.

Door Maartje Buise

Maartje was ooit (tot 2011) hoofdredacteur van Exprezo. Tegenwoordig heeft ze een baan, een platenlabel en een kookrubriek.

Meer van Maartje »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!