Koken: Pompoen

© Expreszo/Chris Rijksen

Lifestyle

Maartje Buise
23 October 2014, 21:26

Of je nu een scholier, student, werkende of werkloze Nederlander bent: eten moeten we allemaal. Maar niet iedereen heeft genoeg tijd en zin om iets lekkers op tafel te zetten. Daarom helpen wij je ook online uit de brand, met ons studentikoze kookboek.

Het is oktober, dus tijd voor Halloween! De feestdag-der-feestdagen is niet compleet zonder pompoenen. Pompoenen everywhere. Nu kan je natuurlijk voor een pumpkin spice latte naar de Starbucks vliegen, maar het is leuker om zelf aan de slag te gaan met de oranje vrucht. In het magazine heb je vorig jaar al kunnen lezen over oranje patat. Vandaag is het tijd voor een gegrild pompoensoepje en oranje koekjes.

Gegrilde pompoensoep

Als je de pompoenfriet-stappen nog weet, begint dit soepje simpel. Verwarm je oven voor op 220 graden. Snijd je pompoen met een groot hakmes doormidden. Lepel de pitten er uit en verwijder de stukjes stronk. Je kan beide helften nu in lange repen snijden, van elk ongeveer een centimeter breed. Schillen is niet nodig. Ditzelfde doe je met een winterwortel. Mix vier eetlepels olijfolie in een kom met de stukken groenten, plus zout en peper naar smaak. Hierna stort je alles op een met bakpapier beklede bakplaat, die je direct twintig minuten in de oven doet. Terwijl het groentenmengsel staat te bakken, breng je het water met de bouillonblokjes in een grote pan aan de kook. Zodra de pompoen en wortel gaar zijn, voeg je deze toe aan het water. Laat de soep nog vijf minuutjes doorkoken en pureer alles met een staafmixer of door hem snel over te gieten in een blender. Je kan de mix serveren met room of extra kruiden naar smaak, maar direct uit de pan is je soepje al hartstikke lekker. Smakelijk!

© Expreszo/Chris Rijksen

Pompoenkoekjes

Nodig:

  • 190 gram zelfrijzend bakmeel
  • 220 gram basterd- of rietsuiker
  • 125 gram boter
  • Een halve pompoen
  • 1 ei
  • Zout
  • Kaneel

Lekker na de hartige pompoensoep; een zoete afsluiter. En als je geen zin hebt om zelf deeg te maken, voeg je de geraspte pompoen en de kaneel gewoon toe aan een kant en klare mix. Voor deze versie verwarm je de oven voor op 180 graden. Ondertussen laat je de boter smelten in een klein pannetje of bakje, dat je in een grotere pan met kokend water hangt. Als het is gelukt haal je de zachte boter van het vuur. Klop het ei los met de suiker en voeg hier vervolgens de gesmolten boter aan toe. Hierna kan het bakmeel erbij, met snufjes zout en kaneel. Goed door elkaar roeren. Maak de halve pompoen schoon en snijd deze in hapklare stukken, om ze vervolgens door het deeg te raspen. Dit is best een klusje waarmee je spierballen goed getraind worden. Met een lepel schep je hompjes mix op een ingevette bakplaat. Ze moeten een minuut of tien bakken in de oven, als ze nog niet goed gekleurd zijn is vijf minuutjes langer ook prima. Eerst even laten afkoelen en settelen voordat je ze gaat eten. De pompoenkoekjes zijn ook lekker met extra stukken chocolade in het deeg.

Door Maartje Buise

Maartje was ooit (tot 2011) hoofdredacteur van Exprezo. Tegenwoordig heeft ze een baan, een platenlabel en een kookrubriek.

Meer van Maartje »