Laverne Cox is vrouw van het jaar

Tulane Publications

Nieuws

Eline Jacobse
11 November 2014, 20:22

Laverne Cox is door het tijdschrift Glamour uitgeroepen tot vrouw van het jaar. De actrice werd bekend door haar rol als transvrouw in de serie Orange is the New Black. Ook praat ze in de media heel openlijk over haar eigen transseksualiteit, waardoor ze het onderwerp bij een groot publiek op de kaart heeft gezet.

Het blad schrijft over de keuze voor Cox als vrouw van het jaar: “Haar ongekende openhartigheid, moed en zeggingskracht hebben ons geholpen een gemeenschap te begrijpen die nog veel te vaak onbegrepen is. Ze leert ons dat genderidentiteit leeft.”

Voor de actrice was 2014 een erg succesvol jaar. Ze is de eerste transgenderactrice die een Emmy-nominatie in de wacht heeft weten te slepen. Ook verscheen ze als eerste transgender ooit op de cover van Time Magazine. “Ik heb altijd al geweten dat zodra ik een groot platform zou krijgen, het een deel van mijn baan zou zijn om mensen iets bij te brengen”, vertelt ze in haar interview met Glamour.

Laverne Cox zet zich dan ook actief in voor de transgendergemeenschap. “Als we mensen gewoon als mensen leren kennen, dan worden alle vooroordelen die we hebben over personen die anders zijn dan wij weggenomen”, vertelt ze in het interview. “Ik ontmoet mensen die zeggen dat ze door mijn rol de moed kregen om te zeggen: ‘dit is wie ik ben’, en ‘ik kan ook succesvol zijn als ik openlijk transgender ben.'”.

 

Door Eline Jacobse

Eline was van september 2015 tot maart 2017 hoofdredacteur van Expreszo. Overdag studeert ze journalistiek, ’s nachts probeert ze met behulp van koffie en last-minute stress deadlines te halen. Je kunt haar altijd wakker maken voor een ritje in een achtbaan.

Meer van Eline »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!