Leraar ontslagen na huwelijksaankondiging

Nieuws

Marloes Leezer
17 January 2015, 15:00

Een 68-jarige leerkracht op de Charlotte Catholic High School in North Carolina hoeft niet meer terug te komen op school. De reden? Hij kondigde op Facebook aan met zijn vriend te willen trouwen nu dat ook in die staat mag. Dat schoot bij de school in het verkeerde keelgat.

Lonnie Billiard gaf Engels en drama van 2000 tot 2012. Daarna ging hij officieel met pensioen, maar bleef regelmatig terugkomen als invalleerkracht. Tot hij op 30 december een telefoontje kreeg van de school. Ze zouden hem niet meer vragen om in te vallen, omdat hij met zijn online huwelijksaankondiging de waarden van de school publiekelijk schond. Billiard is geschokt. “Dit is een soort don’t ask, don’t tell-politiek. De school, mijn collega’s en veel studenten wisten van mijn geaardheid. Het was prima toen ik samenwoonde met mijn partner. Maar het is verkeerd nu ik met hem wil trouwen? Dit is zo hypocriet.” Over het schenden van de katholieke waarden zegt hij: “Hoe gaan ze om met docenten die voorbehoedsmiddelen gebruiken? Of met docenten die gaan scheiden en hertrouwen? Dat kan ook niet.”

Een woordvoerder van het katholieke bisdom in Charlotte, zegt dat de Facebookpost de afspraak schond die de school met de leraren heeft. “We vragen mensen niet om hun lessen vanuit de kerkelijke waarden te geven, maar wel om niet tegen die waarden in te gaan. Zoals je ook niet wilt dat de man die voor Coca-Cola werkt, rondloopt met een blikje Pepsi in zijn hand.”

Billiards laatste woord over deze kwestie: ‘Ik ben 68 jaar. Niemand gaat me terug die verdomde kast in duwen.’

Door Marloes Leezer

Marloes is redacteur en columnist bij Expreszo. Dat valt prima te combineren met haar studie journalistiek. Ze is verslaafd aan nagellak en drop, maakt stiekem nog kleurplaten, vindt zelfspot de beste spot en wil overal over praten.

Meer van Marloes »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!