Letse minister: ‘Ik ben homo. Succes.’

UN Geneva

Nieuws

Marloes Leezer
7 November 2014, 15:42

Het regent de laatste dagen coming outs in alle sectoren: het bedrijfsleven, de sportwereld en nu in de politiek. De Letse minister van Buitenlandse Zaken, Edgar Rinkevics, liet via Twitter weten dat hij homo is. En dat is niet niks.

In de Baltische Staten en Oost-Europa is dit nogal een nieuwtje. Letland sluit paren van gelijk geslacht bij wet uit van het huwelijk. Daarnaast verzamelt een groep pro-Russische conservatieven op dit moment handtekeningen om in Letland eenzelfde anti-homowet als in Rusland in te voeren.

In dat licht is de coming out van Rinkevics extra bijzonder.

Bovenstaande tweet is op dit moment bijna tweeduizend keer geretweet en krijgt een hoop felicitaties. In het Lets was Rinkevics iets uitgebreider: “Ons land moet een wettelijk kader voor alle soorten van samenleving creëren. Ik weet dat dit hysterie zal veroorzaken, maar ik ben trots dat ik homo ben,” aldus Rinkevics.

Door Marloes Leezer

Marloes is redacteur en columnist bij Expreszo. Dat valt prima te combineren met haar studie journalistiek. Ze is verslaafd aan nagellak en drop, maakt stiekem nog kleurplaten, vindt zelfspot de beste spot en wil overal over praten.

Meer van Marloes »