Marjolein: Liefde lost niks op

Dusty J-Foter-CCBY

Column

Marjolein Takman
7 December 2015, 20:23

Het is december, wat betekent dat het weer bijna kerst is, wat betekent dat we van elkaar moeten houden. Dat moet altijd extra in december, ik weet ook niet waarom dat is. Ondertussen roepen allerlei sensatiemedia dat de wereld in brand staat. Misschien is dat inderdaad zo, ik hoor ook wel eens dat dit nog steeds de vredigste eeuw ooit is, maar zo voelt het in ieder geval niet.

Na de aanslag in Parijs las ik veel berichten waarin liefde centraal stond. Dat liefde de wereld beter maakt, dat we moeten laten weten dat we van elkaar houden omdat het leven kort is en zomaar voorbij kan zijn, dat liefde de oplossing zou zijn. Ik ben altijd een voorstander van meer liefde in wereld, al is het maar in de vorm van meer empathie en sympathie naar de medemens. Maar als het erop aan komt, levert alleen liefde niks concreets op.

Het meeste wat ik weet van liefde, weet ik omdat ik al een paar jaar een relatie heb. We houden van elkaar en dat zal iedereen weten ook. Als ik geen deel van ons zou zijn, zou ik me waarschijnlijk ontzettend aan ons irriteren. Maar alleen het feit dat we van elkaar houden is niet genoeg om onze relatie draaiende te houden. Soms doet het er zelfs helemaal niet meer toe. Je kan van iets of iemand houden zoveel je wil, maar als iets buiten jou om voor ellende zorgt, moet er iets gebeuren om het beter te maken.

Kijk bijvoorbeeld naar de overwinningen die de Nederlandse LHBT-gemeenschap de afgelopen jaren heeft behaald. Daar ligt liefde aan ten grondslag, maar als het daarbij was gebleven hadden we nog steeds niet kunnen trouwen, adopteren of een klacht indienen als er sprake is van discriminatie. Vrijdag is bekend geworden dat in de gemeente Amsterdam homoseksuele vluchtelingen apart worden opgevangen, omdat hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden in reguliere opvangcentra. Dat is een maatregel, een ingreep. Als het een betere situatie oplevert, is het de ingreep die heeft geholpen.

Stop met roepen dat liefde iets oplost. Wat iets oplost, is actie of aanzetten tot actie. Je ergens over uitspreken, je aansluiten bij een groep die dezelfde belangen behartigt als jij. Voor mijn part sluit je je aan bij een politieke partij of begint er zelf één. Elke gemeenteraadsverkiezing bewijst dat je ook met weinig hersens of talent een heel eind kan komen. Deel je liefde actief en doe eens wat aardigs voor iemand anders.

Profile photo of Marjolein Takman

Door Marjolein Takman

Marjolein was de boeknerd van het blad, maar is nu alleen nog columnist. Ze studeert iets met schrijven en speelt graag drumsolo's op je meubilair.

Meer van Marjolein »