Loena: I never liked you anyway

Wat er gebeurde toen ik voor het eerst als vrouw naar school kwam

David Meulenbeld

Column

Loena Maas
8 March 2018, 19:28

De tweede column van − ondertussen − Youth Pride Ambassadeur Loena Maas is er. Want toen zij een paar jaar geleden voor het eerst naar school ging als vrouw, liep dat niet helemaal gesmeerd… Achteraf gezien had ze dat verhaal het liefst het land in willen gooien om er een enorm schandaal van te maken. Het bleek haar meer te hebben beïnvloed dan ze in eerste instantie dacht. Nu gooit ze het er dan ook alsnog uit, en hoe!

“Een tijdje geleden zat ik samen met een meid die we hier even Tirza noemen in een bar te borrelen. De sneeuw van de dagen ervoor was alweer grotendeels verdwenen en toch had ik ervoor gekozen om een hele stylish zwarte coltrui aan te trekken met twee roodborstjes die zelfs Alexander McQueen vanuit het hiernamaals goed zou keuren. Op de achtergrond klonk even foute als heerlijke muziek en voor we het wisten werd goddess Cher gedraaid, met het iconische: If I could turn back time!

Allemaal weten we wel iets wat we anders zouden doen als we de tijd terug konden draaien. Als je mij bent weet je te veel en kan je amper kiezen. Iets wat de afgelopen tijd vooral door mijn hoofd spookte nam toch de voorgrond. Als ik de tijd terug kon draaien had ik het volgende verhaal ons land ingegooid om er een enorm schandaal van te maken:

“Als niemand er problemen mee had mocht ik omkleden met de meisjes voor gym”

Het was de zomer van 2013 en overal was controversie. Miley twerkte erop los, mijn mentale moeder Gaga liet fluogroene verf over zichzelf heen spugen, en ik? Ik kwam voor het eerst als een vrouw naar school! Alles was geregeld en iedereen wist het vantevoren. De eerste dagen was iedereen stil als een muis en leek alles goed te gaan. Ik mocht gewoon naar het damestoilet want het waren toch hokjes die van elkaar gescheiden waren. Als niemand er problemen mee had mocht ik omkleden met de meisjes bij gym.

Zoals ik al zei leek alles goed te gaan want na een week voor de eerste gymles kwamen ook de brieven van bezorgde ouders over de jongen die met de meiden zou omkleden. Ik werd apart genomen om naar dit nieuws te luisteren, waarna ik als Kim Kardashian mijn persoonlijke Chris Jenner belde, namelijk mijn moeder. Ik lieg niet als ik zeg dat mijn moeder net zo rustig de school binnenkwam als Rusland dat deed bij Oekraïne. Met andere woorden: ze liet niets heel.

“En toen kwamen de bezorgde ouders klagen over de jongen die met de meiden om zou kleden”

Er werd heel veel geprobeerd maar het kwam er toch op neer dat ik moest toegeven aan alleen en gescheiden van iedereen omkleden. Soms zelfs in een materiaalkast. Ouders waren bang dat ik op vrouwen zou vallen. En dat terwijl onze school een leger aan lesbiennes had waar Noord Korea natte dromen van zou krijgen. Maar daar werd niet naar gekraaid.

Ik kan je zeggen dat dit enorm veel gebeurt op scholen. Met of zonder een reden. Zo mocht ik bij schoolreisjes waar hotels waren ook niet bij meisjes op een kamer en kreeg ik eenpersoonskamers of ouders moesten schriftelijk toestemming geven.

“Ik moest me soms zelfs in de materiaalkast omkleden”

Je moet wel weten dat ik in deze tijd uitsluitend op mannen viel en ik er niet aan kon denken om samen te zijn met een vrouw.  Maar het is wel een feit dat een heel groot deel van de transgenders zich niet identificeert als heteroseksueel en dus lesbisch, homo, biseksueel, panseksueel of wat dan ook is. Voor veel mensen is dit best iets aparts maar gender en seksualiteit staan vrijwel los van elkaar. En nee, een homoseksuele transman kan dan niet beter een heteroseksuele vrouw blijven.

Enkele jaren na dit incident was ik zelfverzekerder geworden en kwam de gedachte bij me op dat vrouwen me ook interesseerden. Ik bracht dit dan onder het motto: ‘Ik val op mannen maar er zijn ook vrouwen die mij interesseren’. Maar naarmate ik meer zelfverzekerd raakte  als vrouw, met mijn seksualiteit  en mijn vagina, des te meer zag ik ook vrouwen die mij interesseerden. Zo vaak dat ik uiteindelijk zelfs dacht dat ik best een relatie zou kunnen hebben met een vrouw. Toch bleef ik altijd zeggen dat ik op mannen viel en voor vrouwen openstond. Praten daarover deed ik, zonder daarbij stil te staan, met bijna niemand.

“Gender en seksualiteit staan los van elkaar en heel veel transgenders identificeren zich niet als hetero”

Tot het moment kwam dat ik een opmerking kreeg over mijn uiterlijk, van een man met wie ik ooit datete. Een die alleen door een man gemaakt zou kunnen worden en die mij ook enorm kwetste. Opnieuw was ik Kim en mijn moeder Chris en al bellend hierover kwamen mijn beide ouders (ik doe het mijn vader niet aan hem mijn Caitlyn te noemen) met het advies dan toch eens met meer vrouwen te daten, als mannen mij niet begrijpen. Als een sneeuwbal bleef dit rollen. Ik had immers al jaren interesse in vrouwen maar daar nooit echt over gesproken of er iets mee gedaan, maar waarom eigenlijk? Waarom ging ik nooit in op het geflirt van vrouwen?

“Ik had al jaren interesse in vrouwen, maar deed daar nooit iets mee”

Ik kreeg weer hetzelfde gevoel als  toen ik net ontdekte dat ik op mannen viel en alles werd spannend en nieuw. Na heel lang denken en mijn tinder alleen nog maar op vrouwen zetten werd alles heel erg real en kreeg ik twee dingen cadeau. Ik sprak heel open met vrienden over gewoon best wel volledig op vrouwen vallen en dat ik mijn onbewuste probleem daarmee niet snapte.

Toen het leger lesbiennes van mijn middelbare school ter sprake kwam kreeg ik het eerste cadeau:  ik besefte  een heel pijnlijk iets. Waarschijnlijk draaide ik hier niet altijd zo omheen doordat ik er een probleem mee heb, maar doordat ik al apart gezet werd (mag ik zeggen gediscrimineerd?) vanwege de angst dat ik op vrouwen zou vallen, nog voor ik dat ook daadwerkelijk deed. Letterlijk apart, bij het omkleden.

“Uit angst dat ik op vrouwen zou vallen moest ik apart omkleden, nog voor ik daadwerkelijk op ze viel”

Het tweede wat ik kreeg was een een tindermatch genaamd ‘Tirza’ met wie ik een ontzettend leuke date zou hebben enkele dagen later. Samen sloten we die date af in de bar waar Cher haar nummer galmde door de nu nog rustige ruimte. Beiden gierend bij de foto van mijn diploma-uitreiking waar ik tussen mijn klas stond in de voorgrond met een shirt met het opschrift: I never liked you anyway.”