Loïc Nottet: ‘Hopelijk snapt ooit iedereen dat homoseksualiteit geen misdaad is’

Interview

Roel Janssen
23 May 2015

Met het nummer Rhythm Inside deed Loïc Nottet (19) iets wat Trijntje Oosterhuis niet voor elkaar kreeg: het behalen van de finale van het Eurovisie Songfestival. De jonge zanger is blij dat hij ervoor gezorgd heeft dat België er weer bijhoort. “Het is belangrijk om iedereen te laten zien dat België bestaat en dat we talent hebben”, vertelt de zanger in Wenen. 

Wallonië en Vlaanderen zijn niet altijd even goede vrienden. Volgens Nottet was zijn land echter volledig verenigd tijdens de eerste halve finale van het Songfestival. “Ik ben heel erg blij dat het goed ontvangen is in Wallonië én Vlaanderen. Mensen zijn samengekomen voor een tv-uitzending. België was tijdens de halve finale één land.”

En dat hebben ze aan de negentienjarige Waal te danken. “Ik ben daar heel erg trots op”, vertelt hij. “Eerst was ik bang dat Vlamingen mij niet leuk zouden vinden omdat ik Franstalig ben. Ik ben blij dat de Vlaamse mensen het ook leuk vinden wat ik doe.”

Eigen stijl

IMG_0347

© Expreszo/Roel Janssen

Het robotachtige nummer Rhytmn Inside valt op tussen alle ballades en duetten dit jaar. “Toen ik besloot mee te doen aan het Songfestival zei ik dat ik alleen zou willen gaan met een nummer in mijn eigen stijl. Ik ga niet België vertegenwoordigen met een klassiek Songfestivalnummer.” Het nummer, gecomponeerd door de zanger, gaat erover dat het niet erg is om anders te zijn. “Je moet anders zijn, maar dat is geen reden om niet samen te werken.” Nottet is bruggen aan het bouwen in Wenen. 1

De grote vraag blijft dan natuurlijk waar Nottet anders in is. Zelf voelt hij zich vooral anders als artiest. Tijdens zijn studie snapten zijn vrienden nooit wat hij nou precies met muziek wilde bereiken. “Als je ervoor kiest te stoppen met school, kies je voor een leven in onzekerheid.” Toch deed Nottet dat. Hij richt zich nu alleen nog maar op het maken van muziek.

“Toen ik naar school ging en met vrienden praatte, begrepen ze mijn doel in de muziek niet. Als je ervoor kiest om te stoppen met school, dan kies je voor onzekerheid. Ik heb voor het echte werk gekozen, dat is de manier waarop ik nu leef.” Daarmee doelt de zanger op het feit dat hij, na het behalen van zijn diploma, is gestopt met school en zich volledig op de muziek heeft gestort. Hij gaat ook beginnen met het maken van een album. “Ik ben geen jongen die naar het Songfestival komt en daarna niets meer van zich laat horen”, vertelt Nottet. “Muziek is mijn alles.”

Naast België staat ook Rusland in de finale van het Songfestival. Polina Gagarina zingt het nummer A Million Voices. Een nummer over vrede en gelijkenissen. Nottet hoopt dat ze in Rusland langzaamaan anders gaan denken over homorechten. “Je kiest er niet voor om homo- of heteroseksueel te zijn”, vertelt de zanger. “Dat is biologisch. De natuur zegt ‘dit vind je leuk’. Het is geen misdaad om homoseksueel of anders te zijn. Ik hoop dat er ooit een dag komt dat alle landen in de wereld dit snappen. Alleen idioten veranderen hun gedachtes niet.”

Tijdens de finaleshow wordt er veel aandacht besteedt aan LHBT-rechten. Natuurlijk staat Conchita op het podium. Zelfs in Australië heeft zij ervoor gezorgd dat het debat over LHBT-rechten werd aangewakkerd. Maar ook de Litouwse inzending komt op voor LHBT-ers. Tijdens de act van Litouwen zoenen niet alleen Monika Linkytė en Vaidas Baumila elkaar. Ook de achtergrondzanger(essen) zoenen elkaar. Er was een homokoppel te zien in de introductievideo  van het Songfestival. En zo gaat de lijst met statements nog wel even door.

tinypic photo

No Description

Nottet vindt Polina overigens wel een goede artieste. “Ze is een prachtige vrouw. Het nummer is niet helemaal mijn stijl, maar ik denk dat het perfect bij Polina past. Ze heeft een geweldige stem en dat komt uit in het nummer.” Andere favorieten zijn Estland, Hongarije en Australië.

Beauty never lies

Naast de Belgische Nottet, komt ook de Servische Bojana met een nummer over ‘anders’ zijn. ‘Beauty never lies, never hides, never gives a damn’, zingt de Servische zangeres. ‘Finally I can say: I’m different and it’s okay!’ “Ik heb veel respect voor Bojana”, vertelt Nottet. “Ook haar boodschap is prachtig. Het is waar: Beauty never lies! Het is niet het soort nummer waar ik van houd, maar het past bij Bojana en ze doet het goed. Dat is het meest belangrijke.”

Zaterdagavond staat Loïc Nottet in de finale van het zestigste Eurovisiesongfestival. De zanger is als dertiende kandidaat te zien. Nederland doet niet mee aan deze finale. Trijntje Oosterhuis werd afgelopen dinsdag uitgeschakeld in Wenen.

  1. Building Bridges is het thema van het Songfestival in Wenen dit jaar.

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!