Fleur: Manifest voor het genderneutrale toilet

De wc, wat moeten we er mee?

wikimedia commons

Column

Fleur van Harmelen
22 February 2016, 19:26

Een gemiddeld openbaar toilet is een gang met aan de ene zijde een rij wastafels, en een rij toilethokjes aan de andere. Eenmaal binnen in zo’n toilethok is er maar één ding waaraan je kan herleiden aan welke kant van de geslachtelijke tweedeling je je geslachtsdeel hebt vrijgelaten: de aanwezigheid van een prullenbakje.

Zo’n gang heeft meestal direct hiernaast zijn tweeling. Diezelfde ruimte, maar dan gespiegeld. Zo nu en dan aangevuld met een soort wasbak op kruishoogte, waaruit je kan concluderen dat deze ruimte is gemaakt met de geslurfte helft van de bevolking in gedachte. Je moet je blijkbaar niet laten misleiden door deze minieme verschillen in de ruimte. Dus zijn hier bordjes voor gemaakt! Op de deuren! In de vormpjes van stereotype mannetjes en vrouwtjes! God meid, wat leuk!

Wat mij betreft moeten we hier zo snel mogelijk vanaf. Want wat een bullshit is dat. De eerste keer dat ik op een festival was, leerde ik de dixiebalzaal kennen. Eén hele grote ruimte met allemaal dixies langs de randen, een urinoir in een hoekje en wastafels in het midden. Iedereen stond daar in dezelfde rij. “Wat gaaf! Het is gewoon unisex!” riep ik tegen mijn vriendin. Haar antwoord: “Ook wel logisch, dit scheelt gewoon ruimte en tijd”. Daar klikte iets bij mij. Waarom zouden we alleen op een festival ruimte en tijd willen? Dat wil je toch overal?

Buiten het verschrikkelijke feit dat in de huidige binaire wc-indeling geen plek is voor iedereen die zich daar buiten voelt passen (maar wel moet plassen), vind ik 2016 ook geen jaar meer waarin je voor de ene wc drie uur in de rij kan staan, terwijl de wc daarnaast praktisch leeg is. En waarom zou je als je niet ongesteld wordt geen prullenbakje willen? Wie heeft geen rotzooi in diens broekzakken zitten?

Ik denk dat dit helemaal anders kan. Ik weet alleen nog niet hoe! Je kan daadwerkelijk met een sloophamer de wc in stormen, maar we kunnen ook met de kleine beetjes beginnen. Ga vooral naar de wc die je zelf prettig vindt. Of als je heel erg moet bij de ene kant, laat dat je niet tegenhouden om de andere kant in te lopen als de rij daar korter is, want een wc is een wc. Gorbatsjov is met pensioen, dus ik zeg het bij deze tegen jullie: tear down this wall.

Door Fleur van Harmelen

Fleur heeft een huis, een baan én een plant. Daardoor lijkt Fleur heel volwassen maar dat valt in de praktijk tegen. Kijkt veel films en drinkt meer koffie.

Meer van Fleur »