Måns Zelmerlöw: ‘Ik zal mezelf eeuwen moeten verontschuldigen’

© Yasmin Roelofs

Interview

Roel Janssen
2 October 2015

Een beetje dom, zou Maxima het noemen. “Ik heb ervoor gekozen stomme woorden te gebruiken, maar ik ben niet homofoob”, duidt Songfestivalwinnaar Måns Zelmerlöw in een exclusief interview met Expreszo. In Amsterdam spreken we de Zweedse zanger over de LHBT-community, zijn carrière en het Songfestival van 2016. 

Het is nog steeds een drukke tijd voor Songfestivalwinnaar Måns Zelmerlöw. “Ik ben niet veel thuis geweest sinds het Songfestival”, vertelt hij. En rust? “Ik heb net twaalf uur kunnen slapen in de tourbus.” De zanger is in Amsterdam voor zijn Europese “The Heroes”-tour: een droom die uitkomt. “Ik heb altijd gedroomd van een internationale tour. Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik hier voor een grote concertzaal in Amsterdam zit. Ik ben de hoofdact vanavond! Het is een droom die is uitgekomen.”

Explosie
Donderdag stond hij in de grootste gayclub van London: club Heaven, vrijdag in Paradiso en in het weekend stond hij voor een uitverkochte concertzaal in München. Het is een grote tour. Bang voor zijn stem is hij met zoveel optredens zeker. “Ik denk dat ik wat minder interviews moet gaan doen”, vertelt Zelmerlöw. “Alleen nog de landen waar ik de promotie echt nodig heb, zoals in Nederland en Duitsland.”

“Ik ben de hoofdact vanavond! Het is een droom die is uitgekomen.”

In thuisland Zweden is promotie in ieder geval niet nodig. “Het was een explosie”, vertelt hij over zijn terugkomst na de winst van het Songfestival. “Toen ik thuis kwam stonden er 20.000 mensen op een plein. Het was een groot feest, net alsof ik een gouden medaille had gewonnen.” Ook bij zijn latere concerten in verschillende Zweedse steden waren er duizenden mensen aanwezig.

Toch is het lastig de aandacht van het Europese publiek te behouden. Kent iemand bijvoorbeeld Emmelie de Forest nog, de Deense Winnares uit 2014? Waarschijnlijk bijna niet. “Het is moeilijk om uit de bubbel van het Songfestival te komen”, vertelt Måns. “Dit jaar staat alles nog in het teken van het festival, maar ik hoop door het blijven maken van goede muziek een fanbase op te bouwen die niet alleen uit Songfestivalfans bestaat.” Daarom komt de zanger volgend jaar nog met een opvolger van zijn album Perfectly Damaged. “Ik wil meer muziek zoals mijn laatste single Should’ve Gone Home maken. Dat vond ik heel cool om te doen.”

Homofoob

Portraits of Mans Zelmerlow in Amsterdam, September 25th 2015.

© Yasmin Roelofs

Hoe moet het voelen als je door de hele wereld wordt uitgemaakt als homofoob, maar het naar eigen zeggen niet bent? Dat gebeurde Måns tijdens het Songfestival in Wenen. Er doken homofobe uitspraken uit het verleden op. Out.tv stelde hem hier toen vragen over en vervolgens nam hij alles terug. Hij zei zelfs dat hij een jongen zou daten.

“Ik verwachtte het”, reageert hij op alle buzz. “Ik heb ervoor gekozen stomme woorden te gebruiken, maar ik ben niet homofoob. Ik was op alle ophef voorbereid.” De zanger denkt dat hij zich zijn hele leven zal moeten verontschuldigen om die uitspraken. “Daar ben ik toe bereid. Ik weet dat ik een fout heb gemaakt. Ik zal mezelf waarschijnlijk eeuwen moeten verontschuldigingen, maar dat wil ik best doen. Ooit zal het stoppen.”

Melodifestivalen
Waarom Zweden het zo goed doet op het festival? “Ik denk dat het komt omdat de nationale selectie zo groot is”, vertelt Måns. “Melodifestivalen (voorrondes in Zweden) is erg groot. Als je uiteindelijk wint heb je iets wat de aandacht van mensen trekt. Dat doet het Zweedse netwerk erg goed.” Zou hij zelf nog een keer meedoen met Melodifestivalen? “Misschien wel”, zegt hij. “Ik ben nog steeds een grote fan van Melodifestivalen én het Songfestival.”

Måns heeft het tot slot ook nog even over Douwe Bob, de Nederlandse Songfestivalinzending voor 2016. “Hij ziet er cool uit!”, merkt hij op. Ze hebben elkaar op de dag van zijn concert ontmoet. Benieuwd naar Måns? Luister dan zijn album Perfectly Damaged op Spotify of iTunes.

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »
  • Yasmin RoelofsFotografie