Marjolein: Bloed

Column

Marjolein Takman
21 November 2014, 15:35

Een paar weken geleden heb ik voor het eerst bloed gedoneerd. De medewerkster vroeg aan me waarom ik wilde doneren. Ik had er eigenlijk nauwelijks over nagedacht. Ik zag een advertentie op internet en dacht: waarom ook niet? Ze legde uit dat veel bloeddonoren het doen omdat ze een familielid hebben dat gered is door een bloedtransfusie. Ze hebben zo het idee dat ze bijdragen aan iemands herstel.

Maar niet iedereen kan zomaar bloeddonor worden. Homoseksuele mannen kunnen geen bloeddonor worden. Of je nou al vijf jaar seks hebt met dezelfde, of elke week met iemand anders in bed ligt: voor de bloedbank maakt het niet uit. Volgens hen vallen homo’s én vrouwen die seks hebben met mannen die seks hebben met mannen in een risicogroep voor ziektes die overdraagbaar zijn door bloed. Daarnaast komt nog eens bij dat een hiv-besmetting pas na een aantal weken zichtbaar wordt in het bloed. Daarom kan je bloed op het moment van donatie “goed” lijken, terwijl het dat misschien niet is. En, redeneert de bloedbank, homo’s zijn gemiddeld vaker besmet met hiv dan hetero’s. Overigens spreekt de bloedbank niet van homo’s, maar van mannen die seks hebben met mannen. Ik doe maar even alsof iedereen seksueel actief is.

Als we ervan uitgaan dat één op de tien mensen homoseksueel is, en één op de twee mensen man, betekent dat dat er meer dan achthonderdduizend homoseksuele mannen in Nederland rondlopen (op basis van zeventien miljoen inwoners). Mensen onder de achttien of boven de zeventig mogen niet doneren, maar dan blijven nog honderdduizenden potentiële donoren over. Dat deze hele groep wordt weggezet als risicogroep, is jammer en misschien wel onnodig. Want waarom kan de bloedbank niet werken met bloeddonatie voor homo’s onder voorwaarden, zoals in sommige landen al gebeurt? Dat is nog steeds geen ideale situatie want het wekt alsnog de indruk dat je levensstijl verkeerd is, maar het is in ieder geval een begin.

Een voorwaarde zou een recente SOA test kunnen zijn, of het hebben van een beperkt aantal bedpartners. Dat zijn twee factoren die het risico beïnvloeden en deel van de reden zijn dat bloed doneren voor die ontzettend grote groep uitgesloten is. Bovendien kunnen vrouwen ook hiv oplopen. Dat betekent dat ze voor niks doneren, maar gedoneerd bloed wordt opgeslagen en getest voor het gebruikt wordt voor een transfusie.

Hoe dan ook, ik ben geen medisch expert. Integendeel, ik ben zo’n persoon die griepsymptomen googlelt en uitkomt op longkanker. Dus er is een gegronde kans dat ik onzin praat. Maar wat ik niet begrijp, is waarom er geen discussie over is. Want op dit gebied loopt Nederland achter op veel landen. Met de huidige regeling snijdt de bloedbank zichzelf in de vingers, en dat levert ook geen bruikbaar bloed op.

Door Marjolein Takman

Marjolein was de boeknerd van het blad, maar is nu alleen nog columnist. Ze studeert iets met schrijven en speelt graag drumsolo's op je meubilair.

Meer van Marjolein »