Marjolein: Huilen om je haar

JeepersMedia / Flickr / CC BY

Column

Marjolein Takman
14 September 2015, 20:27

Eén van mijn favoriete tv-momenten van het jaar is de make-over aflevering van Hollands Next Top Model. Minstens twee van die grieten barsten dan in huilen uit omdat hun haar dreigt te worden afgeknipt, en leedvermaak om iemands kapsel is het beste leedvermaak. Maar dit jaar maakten de “moddols” het wel heel bont. “Ik spring nog liever voor een trein dan dat ik mijn haar laat knippen,” sprak een achttienjarige die duizenden andere meisjes achter zich had gelaten om het tot de make-over aflevering te schoppen.

Ik betwijfel of ik dit soort opmerkingen nog aan haar leeftijd te wijten zijn of dat ik dit gewoon als ongelofelijk dom mag bestempelen, maar ik neig naar het laatste. Ze verliet het programma verder zonder omhaal. Het behouden van haar lange, pluizige, dode haar was gewoon veel belangrijker dan de kans die ze gekregen had. “Met kort haar word je zo’n manwijf,” huilde ze. De meisjes die het wel volhielden waren ook niet allemaal te spreken over hun nieuwe kapsels. Eén ambiërend model eindigde met haar dat oprecht kort genoemd kan worden en ze vond het naar eigen zeggen ‘fucking lelijk’.

Natuurlijk kan je kort haar gewoon niet mooi vinden. Dat is een kwestie van smaak. Ik vind lang, dood haar persoonlijk onverzorgder ogen. Maar dat kort haar je een manwijf maakt omdat mannen over het algemeen kort en vrouwen lang haar hebben, is toch wel zo’n achterhaalde en vermoeiende veronderstelling. Ik word er letterlijk moe van. Fucking moe, om even in HNTM-termen te spreken.

‘Iemand zou die mutsen moeten vertellen dat vrouwelijk en mannelijkheid niet wordt uitgedrukt in haardracht’

Iemand zou die mutsen moeten vertellen dat vrouwelijk en mannelijkheid niet wordt uitgedrukt in haardracht. Iemand zou dat mens dat meisjes met kort haar manwijven vindt erop moeten wijzen dat er topmodellen zijn die er oogverblindend uit zien met kort haar. Ik weet niet of ze wel eens goed naar het hoofd van presentatrice Anouk Smulders heeft gekeken, maar in haar spectrum valt dat waarschijnlijk ook onder kort en dus mannelijk en dat moet je niet willen als vrouwelijk model. Daar horen we haar mening dan weer niet over.

Ik dacht dat ik me na de make-over aflevering weer zou kunnen richten op alle andere dingen waar ik me zoal aan erger, maar een week later bleken de haarstruggles – ik zeg struggles omdat bij HNTM elke zin voor minstens 40% uit Engels moet bestaan – nog niet voor iedereen voorbij. Ene Mandy moest maximaal twintig centimeter van haar blonde lokken afstaan om in het programma te mogen blijven. Maar dat wilde ze niet. Eerst mompelde ze iets over haar agency in Milaan, dat bedrijf werd gebeld en zei waarschijnlijk iets als “meid, moet je lekker doen, boeit ons niet.” Toch besloot Mandy dat ze ook zonder dat excuus liever naar huis ging dan dat ze d’r haar liet bijpunten. Ik zeg bijpunten omdat haar haar zo lang was dat twintig centimeter eraf hetzelfde effect zou hebben als wanneer ze er twee millimeter vanaf had gesnoeid. Het was een te verwaarlozen stukje haar.

Dat je een beetje emotioneel wordt over je haar snap ik ergens best. Ik heb zelf ook een intense relatie met mijn haar. Het is namelijk al twintig jaar kort en als iemand me extentions zou willen geven zou ik die persoon op z’n minst een moeilijke blik toewerpen. Ik heb namelijk één keer geprobeerd mijn haar te laten groeien omdat ik in een hockeyteam vol meisjes met paardenstaarten zat en ik zestien en onzeker was. Het resultaat was verschrikkelijk en ik hoop dat er geen foto’s meer van zijn. Maar als het me zou worden aangeraden door experts en het ten behoeve van mijn carrière is, zou ik het serieus nemen. En ik zou zeker niet voor een trein springen. Ik zou in de trein een pet dragen en hopen dat niemand te lang naar me staart.

Profile photo of Marjolein Takman

Door Marjolein Takman

Marjolein was de boeknerd van het blad, maar is nu alleen nog columnist. Ze studeert iets met schrijven en speelt graag drumsolo's op je meubilair.

Meer van Marjolein »