Marjolein: ik snap niks van vlogs dus ik maakte een vlog

Photo credit: Cinetics / Foter.com / CC BY

Column

Marjolein Takman
9 November 2015, 21:52

De laatste tijd voel ik me oud. Ik ben 23, ik voel die quarterlifecrisis op me af komen en als dat echt een quarterlifecrisis is betekent het dat ik 92 ga worden. Toch voel ik me nu al oud. Ik heb me namelijk voor het eerst gerealiseerd dat ik de tieners van tegenwoordig niet meer snap. Dat deed ik al niet altijd toen ik zelf zestien was, maar er is nu een fenomeen in jongerenland dat al mijn onbegrip overstijgt: vloggers. Ze zijn overal. Ze zijn hip. Ze zijn divers – behalve in leeftijd, ik heb nog geen bejaarde vlogger kunnen ontdekken – en ze hebben fans die graag willen weten hoe zij denken over de meest triviale dingen.

Nu had ik natuurlijk nog driehonderd woorden kunnen schrijven over waarom ik zo weinig van die populariteit begrijp, maar dat zou een klaagzang worden en daarmee is mijn probleem niet opgelost. Daarom koos is voor de verandering eens voor de onderzoekende aanpak. Ik heb mijn statief en camera erbij gepakt en mijn leven van de afgelopen paar dagen bij elkaar geplakt in een heuse #weekvlog. En wat blijkt: vloggen is zo makkelijk nog niet.

Ten eerste werd ik enorm afgeleid door mijn eigen hoofd in het schermpje van mijn camera. Is dit hoe ik eruit zie als ik praat? Dat is even schrikken. Ten tweede is mijn leven niet heel erg spannend. Ik schrijf, ik zit in de trein, ik zie soms mensen, ik lees boeken en kijk films. Nu begrijp ik zelfs dat het niet de bedoeling is dat je dat in je vlog stopt, maar je moet iets hebben om over te praten en mijn speciale talenten beperken zich tot het bouwen van kaartenhuizen.

Ten derde kan ik niet monteren, zoveel is duidelijk. Zo heb ik per ongeluk het stuk eruit geknipt waarin ik zeg naar welke film ik ga. En dat heb ik zo gelaten. Wat ik het vervelendst vond, is dat je tijdens die montage de hele tijd wordt geconfronteerd met je eigen stem en hoofd. Dat ik dat niet aan kan is één ding, maar heeft de rest van de vlogwereld daar geen last van? Vertel het me.

Ik denk dat ik tot zekere hoogte wel snap waarom mensen naar vlogs kijken waarin iets gebeurt dat hun interesse heeft. Beautyvlogs, gamevlogs, foodvlogs, breivlogs, over elke hobby is wel een vlog te vinden (ja, zelfs over breien. Zoek op Youtube maar eens op “knitting vlog”). Verder dan dat ben ik niet gekomen. Maar als je mij moeilijk in een camera wil zien kijken is het filmpje een absolute aanrader.

Profile photo of Marjolein Takman

Door Marjolein Takman

Marjolein was de boeknerd van het blad, maar is nu alleen nog columnist. Ze studeert iets met schrijven en speelt graag drumsolo's op je meubilair.

Meer van Marjolein »