Marjolein: Liever ziek dan haatdragend

Een boodschap voor het Katholiek Nieuwsblad

FaceMePLS

Opinie

Marjolein Takman
8 July 2015, 20:52

Dat het Katholiek Nieuwsblad niet zoveel opheeft met homorechten, is oud nieuws. De oud-hoofdredactrice staat bekend als voorstander van een huwelijk dat uitsluitend tussen man en vrouw plaatsvindt en vindt bovendien dat kinderen altijd een vader én moeder nodig hebben. Want als man en vrouw trouwen leven ze namelijk nog lang en gelukkig, dat weet iedereen. Vanmiddag plaatste het blad een stuk online van ene Ben Hoffschulte, die nota bene rechtsfilosoof is, waarin hij duidelijk maakt waarom het belachelijk is dat homo’s kunnen trouwen. Sterker nog: hij roept intelligente homoseksuelen op om kritiek te leveren op zogenaamde homopropaganda. Nu mogen ze me daar dom vinden, maar als je homo’s die graag willen trouwen een gevaarlijke totalitaire beweging noemt, gaat er toch echt iets mis.

We kunnen erom lachen, want zeg nou zelf: in de laatste zin impliceert de schrijver dat homo’s hun “homopropaganda” wel eens op gewelddadige wijze kunnen gaan verspreiden. Ik weet niet welk nieuws deze man kijkt maar de eerste knokploeg die vóór het homohuwelijk strijdt moet volgens mij nog worden gevormd. Het zorgwekkende is dat het hele artikel is gebouwd over de overtuiging dat homoseksualiteit een afwijking is, omdat het buiten de (heteroseksuele) norm valt. Een afwijking is een ziekte, en voilà: homo’s zijn ziek, ziektes moet je bestrijden. Een prachtig staaltje drogredenering, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de vergelijking die de schrijver trekt tussen het aborteren van kinderen met Syndroom van Down en het verkrijgen van het recht om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Spoiler alert: van het Katholiek Nieuwsblad mag dit allebei niet.

Een deel van mijn familie is van oorsprong katholiek. Ik ben gedoopt, ging ter communie. De volgende stap naar het worden van een volledige katholiek is het vormsel. Ik heb nooit helemaal begrepen wat dat inhield, maar op het moment dat mijn moeder me van het bestaan op de hoogte stelde was ik twaalf, en al twee jaar niet in de kerk geweest. Ik zou er wel vrij voor gekregen hebben van school, maar zelfs dat maakte het niet het overwegen waard. Ik zag er de noodzaak niet van in, en dat vonden mijn ouders prima. De manier waarop ze geloven is namelijk allerminst belerend of dwingend. Het vervelendste van mijn kortstondige katholieke vorming was dat ik de knutselmiddag op de basisschool miste vanwege de bijeenkomsten die ons op de communie voorbereidden. Ik heb altijd geleerd dat God van mensen houdt, dat Jezus van mensen houdt, dat God je niet straft als je fouten maakt, dat er sowieso een hemel is, en niet alleen is voor mensen die zich strikt aan de Bijbel hebben gehouden.

Ik had graag gelovig willen zijn, maar ik kan het simpelweg niet. Ik kan me niet voorstellen dat er een God is die alles overziet, of hij het nou goedkeurt of afkeurt. Ik kan me niet voorstellen dat er een hemel is, of een hel. En mocht er toch een God bestaan, denk ik dat het belijden van een geloof aan de hand van een eeuwenoud boek wel één van de onverstandigste manieren is om hem te eren. De context waarin de Bijbel ontstond is namelijk weg, maar het boek is er nog steeds. Onze samenleving is niet meer die van Jezus, of hij nou bestond of niet. Daarom is het zo verontrustend dat ze bij het Katholiek Nieuwsblad nog steeds niet lijken te begrijpen dat homoseksualiteit geen ziekte, geen afwijking, geen keuze en geen godvergeten totalitaire beweging is.

De mensen van Katholiek Nieuwsblad mogen wat mij betreft doen wat ze willen, ook als ze van homofobie doorspekte onzin op hun website slingeren, maar het wordt tijd dat ze zich eens herinneren dat één van de belangrijkste principes van hun geloof naastenliefde is. Als ze dat nou eens zouden aanhouden als norm, zou ook hun wereld er wellicht een stuk beter uitzien.

Profile photo of Marjolein Takman

Door Marjolein Takman

Marjolein was de boeknerd van het blad, maar is nu alleen nog columnist. Ze studeert iets met schrijven en speelt graag drumsolo's op je meubilair.

Meer van Marjolein »