Marjolein: Oneindige cirkel van pesters

holisticmonkey/flickr

Column

Marjolein Takman
25 April 2016, 10:33

Is het jullie ook opgevallen dat we tegenwoordig overal een dag voor hebben? Vorige week was de Dag Tegen Pesten. Dat is natuurlijk in principe iets goeds, want pesten is naar, maar ik heb het idee dat iedereen zich één dag tolerant opstelt, en de rest van het jaar gewoon willekeurige mensen voor homo’s uitmaakt als ze te lang doen over het afwegen van appels bij de Jumbo.

Nu heb ik het geluk dat ik in ieder geval nooit gepest ben om mijn geaardheid. Ik heb mijn hele coming-out dan ook heel voorzichtig aangepakt. Ik heb veel respect voor mensen die op hun veertiende tegen iedereen durven te zeggen dat ze anders zijn en de mogelijke botte reacties voor lief nemen. Maar ik denk dat LHBT’ers nog steeds een bijzonder kwetsbare groep zijn als het gaat om pestgedrag. Ik merk om me heen dat homo nog steeds een woord is om mee te schelden. Ik hoor meisjes uitgemaakt worden voor “pot” vanwege het dragen van mannelijk-ogende kleding, ik hoor mensen die transgenders aanduiden als “het” of “manwijf” en talloze andere beledigende ellende. Ik hoor dit soort onzin in de bus, in de trein, op straat, in het park, in de kroeg, en niet in de laatste plaats op het internet.

Pesten kent alleen maar slachtoffers, maar ik heb ook het idee dat bijna niemand er zijn leven lang aan ontkomt. Dat werkt twee kanten op. Een paar jaar geleden hielden we in mijn klas een steekproef over pesten. Bijna iedereen gaf aan wel eens gepest te zijn, maar ook opvallend veel mensen gaven toe zelf wel eens gepest te hebben. Ik denk zelf dat pesten een vicieuze cirkel is. Als je zelf jarenlang voor van alles wordt uitgemaakt, is het moeilijk om jezelf te bedwingen als jij je eens niet minderwaardig voelt, maar superieur ten opzichte van iemand anders. Dat maakt het ook zo moeilijk om het probleem echt aan te pakken. Elke pester creëert nieuwe pesters.

Als je om moet gaan met dit soort verwensingen, heb je dus niet één, maar twee problemen. Ten eerste moet je ermee om zien te gaan, en dat is eigenlijk al zwaar genoeg. Ten tweede is het eigenlijk ook aan jou om de vicieuze cirkel te doorbreken. En dat is een behoorlijke rotklus. Het resultaat is wel dat mensen over een paar honderd jaar misschien over het principe van pesten heen zijn. Als je daaraan meewerkt, mag je wat mij betreft een bronzen standbeeld krijgen.

Profile photo of Marjolein Takman

Door Marjolein Takman

Marjolein was de boeknerd van het blad, maar is nu alleen nog columnist. Ze studeert iets met schrijven en speelt graag drumsolo's op je meubilair.

Meer van Marjolein »