Marjolein: Zogenaamd

ale3andro/foter/cc-by

Column

Marjolein Takman
12 October 2015, 15:51

Ik houd er niet van mezelf aan te duiden als lesbisch. Niet omdat ik twijfel over mijn geaardheid, maar ik vind lesbisch gewoon echt een lelijk woord. Die afkeer is, zoals het merendeel van de dingen die me niet aanstaan, nergens op gebaseerd. Ik zou het waarschijnlijk makkelijk vinden om te kunnen zeggen dat ik gay ben. Het is één woord, klinkt goed en dekt de lading. Eigenlijk is het zonde dat ik niet van het woord lesbisch houd, want wat de oorsprong van de term betreft hebben wij lesbiennes het verreweg het best getroffen.

Als je homo-, bi-, trans-, inter-, pan- of aseksueel bent, stamt de naam voor je seksuele oriëntatie of identiteit uit het Grieks of Latijn. Er zit een zekere logica achter die termen. Het enige verwarrende punt is dat homo lijkt te duiden op mens of man, maar in homoseksueel betekent het simpelweg ‘hetzelfde’. In feite zijn wij lesbo’s ook allemaal homoseksueel. Denk maar aan homo- en heterogene goederen uit je lang vervlogen economielessen. Homogene goederen zijn in de ogen van de consument hetzelfde en heterogene goederen… Goed, ik kan hier niks spannends van maken.

Maar neem dan lesbisch. De laatste tijd is het Griekse eiland Lesbos veel in het nieuws vanwege de vele vluchtelingen die er verblijven, daarvoor stond het vooral bekend als zonnig vakantieoord. Maar volgens de mythe was het duizenden jaren geleden het thuisfront van dichteres Sappho. Zij runde een soort school voor ongetrouwde vrouwen.

Het probleem met de overlevering is dat Sappho zelf niet kon zeggen of ze zich echt seksueel aangetrokken voelde tot vrouwen. Dat ze in zekere zin van vrouwen hield, blijkt wel uit haar gedichten, maar de rest is een kwestie van interpretatie. En dat is fantastisch, want dat geeft ons de mogelijkheid om grootste verhalen te verzinnen rond Lesbos. Mythes, avonturen, draken, monsters, heldendaden. Het mag de klank van een schimmelinfectie hebben, maar het is tenminste een naam met een verhaal. En dat gun ik iedereen.

Dus bij dezen een bericht aan de wezens die na de apocalyps onze wereld zullen overnemen en dingen een naam geven: zoek eens wat verder dan de meest logische optie die je intergalactische taal je geeft. Mocht er nog zoiets als homoseksualiteit voorkomen onder jullie soort, geef het een coole naam die refereert aan wat interessants. En zorg dat het een beetje lekker klinkt.

Door Marjolein Takman

Marjolein was de boeknerd van het blad, maar is nu alleen nog columnist. Ze studeert iets met schrijven en speelt graag drumsolo's op je meubilair.

Meer van Marjolein »