Marloes: Een Conchita’tje doen?

Bron: Instagram Loiza (@loizalamers)

Column

Marloes Leezer
27 October 2015, 13:20

‘Als Loiza wint, schrijven we geschiedenis,’ zei May-Britt Mobach, jurylid van de modellenwedstrijd Hollands Next Topmodel. En Loiza won. Voor wie het gemist heeft: het RTL-programma waarin gezocht wordt naar een nieuw supermodel had dit seizoen een deelneemster met een transgenderverleden, en zij won. Hier wordt gemengd op gereageerd. Ik vind het alleen maar fantastisch.

Loiza, een twintigjarige blondine die al van jongs af aan leeft als de vrouw die ze is, kwam al heel snel in het programma uit de kast als transgender. Eerst alleen tegen stylist en coach Fred van Leer (en de crew, want het stond natuurlijk wel op camera) en na een paar afleveringen ook bij de jury en de rest van de meiden. Ze gaf zelf aan dat ze dit pas later in het programma wilde doen, omdat ze in wilde stappen zonder dat mensen dit van haar wisten. Deze keus is haar goed recht en op het ‘fantastische’ “OMGWTFBBQ DIT MEEN JE NIET!!!!”-acteerwerk van presentatrice Anouk Smulders na geloof ik best dat het zo gegaan is.

Op een populair forum wordt het door een aantal mensen afgedaan als “RTL doet een Conchita’tje”. Andere mensen geven aan dat ze het een beter idee hadden gevonden als Loiza pas na het programma uit de kast was gekomen. Dat eerste vind ik een beetje jammer (want wat is er mis met Conchita? Kom niet aan De Queen. Ik ben erg beschermend. Niet dat ze er iets aan heeft als een mollige Nederlandse twintiger haar beschermt, maar ik ga er voor de vorm van uit dat ze het waardeert). En met dat tweede ben ik het pertinent oneens.

Door vanaf bijna het eerste moment eerlijk te zijn over wie ze is en waar ze vandaan komt, heeft Loiza iets onbetaalbaars gedaan voor de LHBT-emancipatie. Ze heeft week na week op televisie laten zien wat ik ook probeerde toen ik nog voorlichting gaf bij het COC: dat LHBT’ers gewone mensen zijn, met wensen en dromen en gevoelens. Voor de lezers op deze site is dat waarschijnlijk geen wereldnieuws, maar voor iemand die niet bekend is met homo’s of transgenders in zijn of haar omgeving, kan dit echt een totaal nieuw inzicht zijn. Wow kijk, je zou het niet zeggen. Ze is een echte vrouw. Soms moet je de rare stereotypen van de mensen een beetje uitdagen, er lekker in porren tot ze snappen “Wel verrek, het klopt van geen kanten wat ik denk”.

Ik kijk al jaren Hollands Next Topmodel, want ik hoop nog altijd dat schoonheid besmettelijk is via de televisie. Dus ik weet wel ongeveer wat ze claimen te zoeken. Wat mij betreft heeft Loiza dat allemaal: ze is mooi, werkt hard, lijkt heel sociaal (wordt steeds belangrijker, die attitude!). Persoonlijk geloof ik geen reet van die programma’s met publieksstemmen, al zeggen ze nog honderd keer dat ze een notaris hebben. Maar als er dan toch een doorgestoken kaart moet zijn, laat hem dan in godsnaam maar voor Loiza zijn.

Want in een maand waarin al drie Argentijnse transgenderactivisten zijn vermoord, kunnen we wel een beetje positieve representatie gebruiken. Zeker als die in de vorm komt van een mooie blondine met een gulle lach.

Door Marloes Leezer

Marloes is redacteur en columnist bij Expreszo. Dat valt prima te combineren met haar studie journalistiek. Ze is verslaafd aan nagellak en drop, maakt stiekem nog kleurplaten, vindt zelfspot de beste spot en wil overal over praten.

Meer van Marloes »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!