Marloes: Excuushomo

Flickr/Charles Roffey

Column

Marloes Leezer
29 August 2016, 14:53

Toen ik een jaar of zestien was, schreef ik “columns” op mijn eigen Hyvespagina. Ze hadden meestal iets te maken met LHBT’s, met als themanaam “Les Blogs” (een zeer vrije referentie naar Jenny’s “Les Girls” in the L-word). Omdat ik mezelf enorm slim en eloquent vond, wilde ik ook weleens over slimme dingen schrijven. En er kwamen verkiezingen aan van het een of ander. Dus in mijn dagelijkse uurtje computertijd spitte ik de websites van politieke partijen na met de vraag: welke partij is nou de beste keus als je LHBT’er bent?

Deze week moest ik daar weer aan denken, tijdens een zoveelste burkinidiscussie. Een twitteraar die stug volhield dat een burkiniverbod een uitstekend plan was, bracht deze herinnering bij me terug. Zijn kernargument (‘Als we (“we”?) nu niet ingrijpen, wordt heel Europa straks een en al islam en dat wil jij als vrouw en als queer toch ook niet?’) was namelijk ongeveer wat ik destijds op de pagina van de PVV las onder homo-emancipatie. Homo’s lijden onder islamterreur en dus is de PVV tegen de islam. Om onze eigen Hollandse homootjes te beschermen, uiteraard.

Wat ik tegen de twittervent zei, kwam erop neer dat statistisch gezien het grootste deel van het geweld tegen LHBT’ers gepleegd wordt door de gezonde Hollandsche jongeman. Mijn eigen ervaring, voegde ik daaraan toe, bevestigt dit. De vervelende voorvallen rondom mijn geaardheid, evenals seksuele intimidaties, misbruik, vrouwonvriendelijkheid en “Daar moet een piemel in!”-geroep, daar waren bijna uitsluitend Nederlanders bij betrokken.

Dit wuifde hij weg, want hij wist het toch beter. Mijn ervaring was echt niet tekenend voor alle LHBT’ers en vrouwen. Nog altijd van meer gewicht dan zijn totale gebrek aan ervaring van wat voor soort dan ook, vond ik. Was hij het ook niet mee eens. Wilde ik het dan niet zien? Híj probeerde me te helpen! Heus! De mededeling dat ik niet op zijn hulp zat te wachten, werd niet erg positief ontvangen en na wat stigmatiserend gebries zette ik er maar een block op.

Ze vinden zichzelf zo goed, de toetsenbordridders, de burkinihaters en de anti-islamidioten, maar ik kots ze allemaal uit. Ze maken ons tot excuushomo’s, wiens rechten hen alleen interesseren als ze er een stukje islam over kunnen projecteren. Ze willen vrouwen bevrijden, maar wel op hun manier en volgens hun normen. Als je een burkini-tegenstander vertelt dat een vrouw dwingen zich uit te kleden niet minder onderdrukkend is dan haar te dwingen zich te bedekken, snappen ze niet wat je bedoelt. ‘Hallo, ik probeer je te beschermen, ondankbaar wijf! Hoe durf je mijn goede bedoelingen in twijfel te trekken? IK heb wél het beste met je voor!’

Nou vriend, als dit het beste is wat je te geven hebt, ga dan alsjeblieft een ander excuustruusje zoeken. Ik wil je troetelqueer niet zijn. Ik ben geen nederig hoopje vlees dat gered dient te worden op de manier die jou goeddunkt (en geen enkele andere). Mijn tijd is te kostbaar om naar jouw stigmatiserende gekwijl te luisteren. En als dat je niet bevalt, dan rot je maar op naar je eigen provincie.

P.S. We zijn jaren verder maar qua LHBT-vriendelijk stemadvies ben ik er overigens nog altijd niet uit. Tips zijn immer welkom!

Door Marloes Leezer

Marloes is redacteur en columnist bij Expreszo. Dat valt prima te combineren met haar studie journalistiek. Ze is verslaafd aan nagellak en drop, maakt stiekem nog kleurplaten, vindt zelfspot de beste spot en wil overal over praten.

Meer van Marloes »