Marloes: Gods Woord

FaceMePLS

Column

Marloes Leezer
20 November 2015, 17:10

Voordat ik op de hogeschool voor journalistiek kwam, heb ik twee jaar aan de lerarenopleiding Nederlands gestudeerd. Daar hadden ze de goede gewoonte om de studenten ieder jaar op stage te sturen. De stages werden door de school verdeeld, je had hier zelf geen inspraak in. Dus toen ik de naam van mijn nieuwe stageplek kreeg, ging ik direct naar mijn beste vriend: het internet. En zo kwam ik erachter dat het een plattelandsschool met een katholieke inslag was, waar uitsluitend kinderen uit de omringende dorpen naartoe gingen.

Ik vond het verschrikkelijk moeilijk. Je weet het natuurlijk niet zeker, maar je wordt toch nerveus. Ik had al visioenen van mijn klassen die zouden ontdekken dat ik op vrouwen val. Op mijn stageschool het jaar daarvoor had het hooguit wat giechelaanvallen onder mijn leerlingen opgeleverd, maar hier maakte ik me meer zorgen over de reacties. Ik overlegde met mijn SLB’er, mijn stagepartner en mijn eigen vrienden en besloot om mijn geaardheid voorlopig geheim te houden. Ik timmerde mijn Facebookpagina compleet dicht (sowieso een goed idee als docent, vond ik), haalde mijn achternaam van mijn Twitteraccount af. Bij gesprekken in de docentenkamer was ik vaag over mijn relatiestatus.

Uiteindelijk kwam de aap uit de kast en bleek het geen probleem te zijn, de school was niet zo behoudend als ze leek. Maar ik ben het gevoel nooit vergeten. Door het nieuws over Bas, die een stageplek is geweigerd vanwege zijn relatie met een man, moest ik er weer aan terugdenken. Voor wie het gemist heeft: Bas had al twee succesvolle stagegesprekken gehad bij het bedrijf en de deal was praktisch rond. Tot het bedrijf zijn Facebookpagina bekeek en zag dat hij al twee jaar een relatie met een man heeft. Daar konden ze niet mee omgaan. Niet omdat hij homo is, maar omdat hij zijn geaardheid “openlijk uitleeft”. En dat mag niet van God, aldus het bedrijf.

Ik vind religie iets prachtigs. Het zijn de mensen die haar aanhangen waar ik zo nu en dan een probleem mee heb. Vooral in dit soort situaties waarin men Gods Woord zo selectief als leidraad neemt. Homoseksualiteit mag niet van Bijbelboek Leviticus? Een kleine greep uit de dingen die óók niet mogen volgens Leviticus: schaaldieren of varkensvlees eten, kleding van gemengde stoffen dragen, tattoo’s hebben, gouden sieraden dragen of de opbrengst langs de randen van je akkertje oogsten.

Dus de volgende keer dat je een discussie met een gelovige voert over homoseksualiteit, check even hun kledinglabels, hun huid of hun polsen, hals en vingers. En vraag ze dan meteen waarom ze het een goed idee vinden om zichzelf boven de wet te plaatsen. Artikel één van de Grondwet: allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Ik vind het nogal arrogant om je eigen opvattingen belangrijker te vinden dan onze wetgevende macht. Volgens mij heeft God daar pas écht een probleem mee.

Door Marloes Leezer

Marloes is redacteur en columnist bij Expreszo. Dat valt prima te combineren met haar studie journalistiek. Ze is verslaafd aan nagellak en drop, maakt stiekem nog kleurplaten, vindt zelfspot de beste spot en wil overal over praten.

Meer van Marloes »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!