Marloes: LHBT’ers, het zijn net mensen

Column

Marloes Leezer
30 March 2016, 16:06

Op 1 april is de openstelling van het huwelijk precies vijftien jaar geleden. Reden voor een onderzoekje van het CBS naar hoe het ervoor staat met die huwelijken. Naast boeiende cijfers, leverde dat ook weer een interessant kijkje op in hoe media LHBT-onderwerpen aanpakken. Zeker in combinatie met onderzoek kan dat nog behoorlijk de mist in gaan. En dat ging het dan ook.

We beginnen bij de NOS. In hun originele artikeltje gaat het nog wel goed, maar in de follow up (waarin ze Tanja Ineke interviewen) gaan ze de fout in. Ze koppen met “Lesbiennes scheiden vaker” en dus wissen ze voor het gemak even een complete groep van biseksuele vrouwen uit. Een relatief onschuldige fout, zou je zeggen. Maar in een cultuur die biseksualiteit al vaak ziet als een fase, een onwil tot keuzes maken, of gewoon als iets heel raars, draagt dit niet bij aan positieve verandering.

Maar de echte fouten worden gemaakt bij RTL. Die pakken de kop goed aan, maar in hun follow up wordt een hoogleraar gequote die stelt dat de reden dat vrouw-vrouwhuwelijken vaker stranden met seks te maken heeft. Vrouwen kunnen seks en liefde minder goed scheiden. Mannen kunnen dat daarentegen wel en daarom is vreemdgaan ook minder een issue in de homocommunity. Na een slippertje gaan homo’s minder snel uit elkaar en als de seks in hun relatie sterft, zoeken ze samen naar een oplossing. Lesbische vrouwen niet, want die kunnen dat niet scheiden van liefde en zijn superjaloers. Ik wou dat ik het verzon, maar dit kom allemaal rechtstreeks uit het artikel.

Naast het feit dat dit genderstereotyperingen uit het jaar kruik zijn, draagt het ook bij aan allerlei stomme LHBT-vooroordelen. Homo’s neuken doorlopend de pluggen uit de muur en gaan vreemd bij de vleet. Lesbiennes hebben steeds minder seks en komen onvermijdelijk in de klassieke “lesbische beddendood” terecht. Dit soort gedachten leeft enorm bij mensen die ons niet zo goed kennen en dat is naast irritant, ook gewoon schadelijk voor de acceptatie. Ik heb geen zin om eindeloos uit moeten te leggen dat ik, nee, géén seksloze relatie heb waarin alleen maar geknuffeld wordt, om vervolgens met allerlei pornogedachten over lesbische seks geconfronteerd te worden. Dit soort bevooroordeelde artikelen houdt die gedachtegang in stand.

Ik weet nooit wat ik vervelender vind: heteronormatief gelazer of dit soort nonsens. Je hoeft ons niet in je heteroseksuele normbeeld te proppen (‘Jij bent zeker het vrouwtje in de relatie?’ ‘Nee het punt van deze relatie is dat we ALLEBEI een vrouwtje zijn.’ ‘Ok maar je vriendin is wel het mannetje hoor.’). Je hoeft ons ook niet onze eigen relatieontwikkelingen te geven, die heel erg afwijken van de hetero’s. Sommige van onze koppels zijn strikt monogaam. Sommige koppels hebben een open relatie. Sommige mensen hebben veel seks. Sommige doen het weer veel minder. Soms eindigen relaties als er iemand is vreemdgegaan. Soms ook niet.

Hey, wat gek: het zijn net mensen, die LHBT’ers!

Door Marloes Leezer

Marloes is redacteur en columnist bij Expreszo. Dat valt prima te combineren met haar studie journalistiek. Ze is verslaafd aan nagellak en drop, maakt stiekem nog kleurplaten, vindt zelfspot de beste spot en wil overal over praten.

Meer van Marloes »