Marloes: If both chicks are hot

Column

Marloes Leezer
13 July 2015, 11:02

De jongen in de vierzits tegenover me zat uit het busraampje te staren en met zijn telefoon te spelen. De tekst op zijn shirt: “support gay marriage.” Leuk, vond ik. Tot hij ging verzitten, de flappen van zijn vest opzij vielen en de tekst nog iets uitgebreider bleek. “I only support gay marriage if both chicks are hot.” En toen werd ik me toch een partij kwaad.

Mijn moeder heeft ooit tegen me gezegd dat ze blij is dat ik degene van haar twee kinderen ben die homo is, en niet mijn broertje. Vanuit het oogpunt van een bezorgde moeder kan ik dat wel snappen. Mannen die op mannen vallen worden eerder smerig gevonden, sneller vervelend behandeld en vaker in elkaar geslagen. Twee meiden bij elkaar, dat is iets normaler in het straatbeeld (twee BFF’s lopen ook weleens arm in arm) en bovendien vinden veel mensen het sexy. In die zin wordt het misschien ‘makkelijker’ geaccepteerd. Maar ik ben daar zeker niet blij mee.

“Mijn geaardheid bestaat niet om anderen zich te laten verlekkeren”

Natuurlijk is het fijn om niet in elkaar gerost te worden als ik hand in hand naar huis wandel na het stappen. Maar de gedachte dat dat voor sommigen alleen maar is omdat ze het idee dat ik thuis met mijn vriendin in bed rol geil vinden, maakt me misselijk. Iedereen heeft dingen waar hij of zij warm van wordt en als dat voor jou ‘girl on girl’ is, prima. Maar mijn geaardheid bestaat niet om anderen zich te laten verlekkeren. Alleen geaccepteerd worden omdat twee meiden samen sexy zijn, daar krijg ik buikpijn van. Dat is geen acceptatie. Dat is van de nood een deugd maken.

Want de semi-acceptatie verdwijnt als de “chicks” niet “hot” zijn. Twee diesel dykes die hand in hand over straat lopen, hoeven echt niet te rekenen op verlekkerde blikken. Met mijn huidige kledingsmaak en mijn collectie lippenstiften val ik zelf niet onder die noemer, maar mijn vriendin is wat jongensachtig en ik heb diesel dykes in mijn vriendenkring. Dan hoor je weleens wat. Jongens op festivals die aan mijn vriendin vragen “of ze nou een jongen of een meisje is” (waarop zij hun eigen bier in hun gezicht gooide, dat was een mooi moment). Vriendinnen met kort stekeltjeshaar die op straat voor manwijf worden uitgescholden en mannen die naar hun vriendin roepen dat ze dan net zo goed een échte vent kan nemen.

Lesbiennes worden net zo min geaccepteerd als homo’s. Als je allebei conventioneel knap (gemiddeld slank, niet te kort haar, enigzins meisjesachtige stijl) bent, mag je bestaan want dan ben je lekker om te zien samen. Als je afwijkt van die norm, is het alsnog armoe troef. Beide keuzes zijn waardeloos. Accepteer me dan in godsnaam gewoon maar helemaal niet. Dat heb ik liever dan dat je mijn rechten af laat hangen van mijn gezicht, dan dat je me “accepteert” omdat je dan misschien “een keer mee mag doen”, zoals me weleens door bezopen mannen in foute kroegen gevraagd wordt.

“I only support gay marriage if both chicks are hot.” Nou vriend, ik heb nieuws voor je: deze niet-hotte chick gaat gebruik maken van het recht om met haar vriendinnetje te trouwen. En als de meisjes met wie jij date een beetje weldenkend zijn en dat shirt zien, is dat meer dan jij ooit zult kunnen zeggen.

Door Marloes Leezer

Marloes is redacteur en columnist bij Expreszo. Dat valt prima te combineren met haar studie journalistiek. Ze is verslaafd aan nagellak en drop, maakt stiekem nog kleurplaten, vindt zelfspot de beste spot en wil overal over praten.

Meer van Marloes »