Marloes: Voor singles met niveau

Column

Marloes Leezer
13 October 2014, 13:38

In elk reclameblok komt er wel een reclame voor “een datingsite voor mensen met niveau” voorbij. Ik vraag me dan af of er ook sites zijn die adverteren met “hier vindt u domme wijven”, maar dat is weer een ander verhaal. ‘Hoe bepalen ze dat eigenlijk, niveau?’ vroeg mijn vriendin zich hardop af. We besloten de proef op de som te nemen en maakten een profiel.

Dat duurde een uur. We kregen namelijk een persoonlijkheidstest. Dan moet je aangeven in hoeverre je het eens bent met stellingen als: ‘Ik ben tevreden over het niveau van mijn emotionele ontwikkeling’ en ‘Ik vind dat ik mijn plaats goed gevonden heb in de maatschappij’. Ook wordt er gevraagd naar wat je belangrijk vindt in een relatie. Zoals: ‘Het vermogen van mijn partner om te communiceren’, ‘Een vergelijkbaar opleidingsniveau hebben’ en ‘Genieten van de fysieke intimiteit met mijn partner’.

Na een uur heb je dus een profiel. En dan begint het: je mailbox stroomt vol. ‘Er is een nieuwe profielbezoeker’, ‘Maak uw profiel compleet voor meer bezoekers’, ‘Enkel voor u: uw persoonlijke partnervoorstel’. Elke dag. Minstens vier. Hoofdlijnen in de onderwerpregel. Je hoeft de mail niet eens meer te lezen om te weten wat ze van je willen.

Het ergste vind ik nog wel dat je zo ongeveer gedwongen bent om te betalen. Met een gratis profiel kun je namelijk bijna niets. Je kunt geen foto’s van anderen bekijken, je kunt ze geen berichtjes sturen. Voor ‘slechts’ € 9,90 per maand kun je al die dingen wel.

Deze sites verdienen dus aan liefdeszoekers die bereid zijn elke maand een tientje of meer neer te tellen voor de kans dat ze hier heel misschien eventueel toevallig wel hun perfecte match zouden kunnen ontmoeten. Ik vind het schandalig.

En dat “met niveau” bleek ook vies tegen te vallen: ik ben nog nooit ergens zo veel spelfouten en bodemberoepen tegengekomen als op die profielen. Doe mij dan die site met domme wijven maar. Daar zijn ze er tenminste eerlijk over.

Door Marloes Leezer

Marloes is redacteur en columnist bij Expreszo. Dat valt prima te combineren met haar studie journalistiek. Ze is verslaafd aan nagellak en drop, maakt stiekem nog kleurplaten, vindt zelfspot de beste spot en wil overal over praten.

Meer van Marloes »