Marloes: Voorbindvooroordelen

Zo ongeveer elke niet-heteroseksuele vrouw heeft de vraag weleens naar haar hoofd geslingerd gekregen: ‘Maar gebruik je dan ook voorbinddildo’s?’ Je kunt het hierbij overigens nooit helemaal goed doen met je antwoord. Als je zegt dat het niet zo is, zijn ze verbaasd, want élke lesbienne gebruikt toch voorbinddildo’s? En mis je dan niks? Maar als je ze wél gebruikt, kan je zomaar gevraagd worden of je het dan niet net zo goed met een man kunt doen.

Ik vind het boeiend dat half Nederland ineens diep geïnteresseerd is in alle details van je seksleven als je geen hetero bent. Maar dat is weer een andere kwestie. Ik heb het altijd als een logisch feit aangenomen dat iedereen wil weten of je als lesbo een voorbind gebruikt omdat die dingen voor lesbo’s gemaakt zijn. Nou blijkt dat dus helemaal niet het geval te zijn.

Inderdaad. Het uit den treure aan girl-on-girlseks toegeschreven attribuut is niet ontworpen voor lesbische vrouwen. De hele strap-onmarkt is gebaseerd op vrouwen die het anaal met hun man willen doen. Tot aan de tekst op de verpakkingen aan toe:’Deze strap on van merk X is ideaal voor zijn eerste anale ervaring. Ervaar hoe het is om je mannelijk te voelen als je…’ etc.

De hele strap-onmarkt is gebaseerd op vrouwen die het anaal met hun man willen doen.

Naast het al eerder benoemde feit dat een “typisch lesbisch ding” helemaal niet voor die groep ontworpen blijkt te zijn, vind ik het gendertechnisch ook een beetje ingewikkeld. Neuken wordt blijkbaar als iets mannelijks gezien. Toch is de voorbinddildo ontworpen om gebruikt te worden door een vrouw. Is zij dan mannelijk en haar vriend vrouwelijk? Dit biedt een hoop nieuwe terugkaatsperspectieven op de vaak gestelde vraag “wie er nou het mannetje is in mijn relatie”.

Voor mij verklaart het wel iets. Ik ben bij het scrollen door webshops vaak verbaasd door de hoeveelheid voorbinddildo’s die als een levensechte penis ontworpen zijn, compleet met aderen en eikel. Ik word daar nou niet per se warm van. Mensen die dat willen, noemen we in de volksmond vaak wel “hetero’s”. Nu blijken die dingen ook voor hen ontworpen te worden en is de orde weer hersteld. De andere helft van het dildospectrum is overigens vaak zo strak, vloeiend en mooi ontworpen dat het wel kunstvoorwerpen lijken. Zo kon het gebeuren dat ik mijn beste vriendin complimenteerde met het mooie beeldje op haar nachtkastje en zij blozend mompelde dat ze haar vibrator was vergeten op te ruimen.

Daarnaast geeft het ook hoop voor de toekomst. Veel mannen trekken hun neus op voor homo’s omdat homo’s aan anale seks doen en dat is niet stoer. Maar als er een hele seksspeeltjesmarkt ingericht is voor mannen die anaal genomen willen worden, wordt het toch meer gedaan dan je denkt. Is het dan tijd voor een nieuwe stap in de positieverbetering bij homo’s? Als anale seks normaler wordt en niet meer aan vies en homo gekoppeld wordt, doet dat dan ook iets goeds voor de homotolerantie? Mijn hart gaat nu al sneller kloppen.

Kortom: ik heb voortaan een fijn antwoord op de dildogerelateerde vragen over mijn seksleven. Wordt het allemaal wat levendiger van!

Over de auteur(s)

Marloes

Marloes

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Achtergrond

Over de B in LHBT+

Elf was ik, toen ik merkte dat ik gevoelens had voor vrouwen, en dat werd met de jaren een steeds belangrijker deel van mijn identiteit.

Lees verder »