‘Marriage Equality’ in hele Verenigde Staten

Nieuws

Wouter van Dijke
26 June 2015, 16:15

Fantastisch nieuws voor Amerikaanse LHBT’s: door een uitspraak van het Hooggerechtshof (Supreme Court) mogen paren van gelijk geslacht nu in elke staat trouwen. Het Hof moest vandaag beoordelen of openstelling van het huwelijk onder een anti-discriminatie-clausule in de grondwet viel. Vijf van de negen rechters van het Hof vonden van wel, waardoor het uitsluiten van paren van gelijk geslacht nu verboden is.

De uitspraak is een grote overwinning voor homorechtenactivisten. Het aantal staten waarin paren van gelijk geslacht kunnen trouwen stijgt van 37 naar alle 50. Het aantal Amerikaanse LHBT’s dat kan trouwen is enorm snel gestegen: in 2008 waren er nog maar twee staten met een opengesteld huwelijk.

In de uitspraak schrijft het Hooggerechtshof mooie woorden over het belang van openstelling van het huwelijk:

“Geen verbond gaat verder dan het huwelijk, omdat dat staat voor de hoogste idealen van liefde, trouw, toewijding, opoffering en familie. In het vormen van een huwelijksverbond worden twee mensen méér dan zijn eerst waren. Zoals sommigen van de eisers in deze zaken hebben aangetoond, staat het huwelijk voor een liefde die wordt voortgezet tot na de dood. Het zou deze mensen geen recht doen om te zeggen dat zij het huwelijk niet respecteren. Hun pleidooi is dat zij het juist respecteren, dat ze het zo respecteren dat ze de huwelijkse vervulling ook zelf willen ervaren. Hun hoop is niet veroordeeld te worden tot een leven van eenzaamheid, uitgesloten van één van de oudste instituten van de beschaving. Zij vragen voor een gelijke waardigheid in de ogen van de wet. De Grondwet geeft hen dat recht. […] Aldus is het besloten.”

Witte Huis
Ook president Obama is blij: “Vandaag is een grote stap in onze mars naar gelijkheid”, tweette hij. Op het account van het Witte Huis werd het volgende filmpje geplaatst:

Ook GLAAD, een van de grootste Amerikaanse LHBT-organisaties, reageerde verheugd op het nieuws: “Vandaag heeft liefde overwonnen en is ons land meer verenigd geraakt, door te bevestigen dat alle mensen gelijk zijn en iedereen rechtvaardigheid verdient,” zei hun voorzitter, Sarah Kate Ellis. “Met deze beslissing kunnen liefhebbende koppels van gelijk geslacht zich eindelijk zeker voelen dat hun gezinnen beschermd zijn en hun waardigheid geen politiek discussiepunt is. Maar terwijl we deze fantastische overwinning voor gelijkheid vieren, moeten we ook herinneren dat een opengesteld huwelijk een meetpunt is en geen finish. Ons werk gaat door om de brug naar volledige acceptatie van LHBT’s te slaan.”

Door Wouter van Dijke

Wouter is sinds oktober 2014 hoofdredacteur van Expreszo. Hij studeert biologie en journalistiek en is de trotse bezitter van een opblaasalpaca met de naam Lodewijck.

Meer van Wouter »