Meer dan helft gemeenten gokt geslacht burger

Sekseregistratie veroorzaakt onnodig ongemak voor transgender personen

Nieuws

Ariela Slakhorst
29 November 2016, 09:57

Steeds meer gemeenten verwijderen de verplichte sekseregistratie in hun contactformulieren. Toch valt er nog veel te verbeteren. Uit het onderzoek ‘Bereikbaarheid Gemeente’ blijkt dat meer dan de helft van de gemeenten het geslacht van iemand gokt bij het beantwoorden van vragen.

De geslachtskeuze op digitale contactformulieren is vaak alleen man of vrouw. Een vervelende keuze voor trans personen die zich niet met een van deze opties identificeren. Maar ook voor de groep die zich wel man of vrouw voelt, maar er nog niet aan toe is om het geboortegeslacht in de basisregistratie te wijzigen. Ze zijn dan gedwongen om een keuze te maken tussen hoe ze zich voelen, en wat in het Basisregistratie Personen bekend is.

‘Geachte heer’ meest gekozen aanhef 
De organisatie Wij verdienen beter stuurde online een simpele vraag naar alle gemeenten en gebruikte daarbij de naam Charlie. Een naam die net zo vaak voor vrouwen als mannen wordt gebruikt. De helft van de gemeenten wist hier geen raad mee. In het antwoord werd de vragensteller toch aangesproken als man of vrouw, en in de meeste gevallen werd er gekozen voor ‘geachte heer’. Stereotype aannames van ambtenaren speelden daarin ook een rol: 173 gemeenten gaven aan dat ze kozen voor de mannelijk benaming omdat de vraag ging over het omkappen van een boom.

Bij vijftien gemeenten is het zelfs zo dat het niet mogelijk is om digitaal contact op te nemen als je niet aangeeft wat je geslacht is. Sekseregistratie komt uit een tijd dat mannen dienstplichtig waren en is nu niet meer nodig. Vanuit de politiek zijn hierover dan ook vragen gesteld. Meerdere commissies proberen in opdracht van het kabinet seksregistratie te beperken.

Door Ariela Slakhorst

Meer van Ariela »