Model Andreja Pejic is transgender

Christopher Macsurak

Nieuws

Redactie
25 July 2014, 17:30

Supermodel Andrej Pejic is afgelopen donderdag uit de kast gekomen als transgender. Ze gaat nu door het leven als Andreja en showt alleen nog vrouwenkleding. 

Andreja werd bekend door haar werk als androgyn model: ze droeg zowel mannen- als vrouwenkleding. Ze heeft op de voorkant van Vogue en Elle gestaan en in vele modeshows gelopen. In Nederland werd ze bekend door een campagne van de HEMA, over bh’s die zelfs mannen een decolleté geven. (Voor de foto’s van de campagne, zie hier.) Inmiddels heeft Andreja een geslachtsoperatie ondergaan en ze wil nu alleen nog maar vrouwenkleding showen. Haar agent, familie en vrienden zouden haar in haar beslissing steunen.

In een interview met Style.com vertelde ze dat ze al een tijdje wist wie ze was. “Ik vogelde al vroeg uit wie ik was – op mijn dertiende, met behulp van het internet – dus ik wist dat een verandering, een vrouw worden, altijd iets was dat ik moest doen. Maar het was toen geen optie, dus ik stelde het uit en androgynie werd mijn manier om mijn vrouwelijkheid uit te drukken, zonder dat ik mezelf constant moest uitleggen aan mensen.” Ook vertelde Andreja aan GLAAD: “Ik zou tegen alle transgender jongeren in de wereld willen zeggen: heb respect voor jezelf en wees trots op wie je bent. Alle mensen verdienen dezelfde behandeling, welke genderidentiteit of seksualiteit ze ook hebben. Om te worden gezien als wat je zegt dat je bent, is een fundamenteel menselijk recht.” Pejic plaatste een selfie op Facebook voor haar fans met de tekst “Als transgender vrouw hoop ik te laten zien dat men gelukkig en succesvol kan zijn na deze overgang (een levensreddend proces).”

Tekst: Iris van Etten

Door Redactie

Expreszo is hét online magazine, dé online community en dé belangenvereniging voor lesbo-, homo-, bi- en transjongeren. En daarnaast ook gewoon heel erg leuk.

Meer van Redactie »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!