Nevin Özütok over LHBTI+-emancipatie: ‘Vrijheden moeten altijd opnieuw geëist worden’

Het beeld van een geëmancipeerde samenleving wordt sterk aangetast door het systematische geweld tegen homoseksuele jongeren en gevandaliseerde posters met zoenende mannen. Op de werkvloer is de situatie eveneens precair; uit verschillende onderzoeken blijkt telkens dat meer dan een derde van de ondervraagde transgender personen te maken krijgt met discriminatie op de werkvloer. Welke middelen zijn nodig om LHBTI+-emancipatie te bevorderen? Wat is de rol van de politiek? Ik ga hierover in gesprek met Nevin Özütok, Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

Al jaren zet Nevin zich in voor LHBTI+-emancipatie in zowel haar functie als lokale politicus in Amsterdam Oost en als Tweede Kamerlid. Zonder al te veel gepraat komen we gelijk op de ene belangrijke vraag: wat is er nodig om LHBTI+-emancipatie te bevorderen?

Volgens GroenLinks Tweede Kamerlid Nevin Özütok is de wijziging van de Algemene Wet, die naast discriminatie vanwege geaardheid nu ook specifiek discriminatie tegen transgender en intersekse personen verbiedt, een stap in de juiste richting. De wetswijziging werd in 2017 ingediend door Kamerleden Kirsten van den Hul (PvdA), Vera Bergkamp (D66) en Nevin zelf en werd in juli van dit jaar door een meerderheid van de Tweede Kamer goedgekeurd; alleen de PVV en de SGP stemden hier tegen.

Discriminatie tegen deze groepen was een lange tijd een groot probleem en het feit dat transgender en intersekse personen zich niet specifiek konden richten tot de Algemene Wet onderstreepte de noodzaak voor verandering, aldus Özütok.

De wetswijziging is het initiatief geweest van D66, GroenLinks en de PvdA. Volgens Özütok zijn de meeste partijen binnen de Tweede Kamer erg bereid om samen te werken op het gebied van LHBTI+-emancipatie, hoewel er vanuit de rechterkant terughoudendheid heerst. ´Bij partijen als de SGP en PVV hoef ik niet aan te kloppen, de VVD is zelf wat terughoudender als het om wetgeving gaat. Maar dat houdt in ieder geval de Tweede Kamer scherp´.

Goed, zo’n belangrijke wijziging. ´We zijn nog niet klaar´, benadrukt het GroenLinks Kamerlid. ´Vrijheden moeten altijd weer opnieuw geëist worden´. ´Niet alleen op de werkvloer zijn de problemen zichtbaar´, stelt het Kamerlid. ´Wanneer jongeren tussen de 15 en 20 nog steeds gepest worden op scholen vanwege hun geaardheid en travestieten in elkaar worden geslagen vanwege het feit dat ze zichzelf zijn, dan wordt het echt duidelijk dat we veel slagen moeten winnen´.

Het moet niet blijven bij regenboogzebrapaden

Met betrekking tot regelgeving zou Özütok bijvoorbeeld graag zien dat artikel 1 van de Grondwet gewijzigd wordt. Deze richt zich nu specifiek op bijvoorbeeld godsdienst en geslacht maar niet op seksuele voorkeur of geaardheid.

Hoewel het Tweede Kamerlid voorstander is van meer wetgeving om LHBTI+-emancipatie op de werkvloer, alsook op andere gebieden te bevorderen, erkent ze het belang van maatschappelijke samenwerking buiten de Tweede Kamer. ´Regenbooggemeenten en regenboogzebrapaden zijn leuke initiatieven, maar daar moet het niet bij blijven. Er is meer werk te verrichten en de maatschappelijke discussie moet meer op gang komen´.

Wees solidair

Voor de toekomst ziet het Kamerlid veel uitdagingen. ´De maatschappij is huiverig voor verandering. Polarisatie is aan de gang en het zal een harde strijd worden om acceptatie te bevorderen. We moeten meer solidair zijn, ons duidelijker uitspreken tegen discriminatie en participatie en diversiteit binnen onze samenleving bevorderen´Naast deze wetswijziging werd ook een motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk goedgekeurd om de term ‘homoseksuele gerichtheid’ met de inclusieveren term ‘seksuele gerichtheid’ te vervangen.

Over de auteur(s)

Leander Cingöz

Leander Cingöz

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Achtergrond

Ashanti

In samenwerking met Hindostaans & Queer en Natasja Chedalal is hoofdredacteur Rocher artikelen van het blad Ashanti ingedoken opzoek naar onze community.

Lees verder »