Truvada-pil (onderdeel van PrEP)

Amsterdam begint proef met PrEP

De Amsterdamse GGD is als eerste in Nederland een proef begonnen met PrEP. Dat is een behandeling met hiv-remmers, die erop is gericht om een besmetting met hiv te voorkomen. Het onderzoek is bedoeld om te achterhalen hoeveel mannen PrEP willen gebruiken, hoe trouw zij de pil slikken en of hun condoomgebruik verandert. Bij een vergelijkbare proef in Engeland bleek het aantal besmettingen met hiv onder PrEP-gebruikers met 86 procent verminderd te zijn.

Aan het project, genaamd AMPrEP, mogen 370 mannen uit heel Nederland deelnemen. De deelnemers krijgen van de producent gratis PrEP-tabletten en worden drie jaar lang gevolgd door de GGD. Zij kunnen kiezen of ze dagelijks op een vast tijdstip PrEP willen innemen, of op vaste tijdstippen voor en na de seks. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van de GGD.

PrEP is bedoeld voor mannen die seks hebben met andere mannen en veel risico lopen op besmetting met hiv, bijvoorbeeld omdat zij een relatie hebben met een besmettelijke hiv-positieve partner of niet altijd beschermde seks hebben.

Onderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat homo- en biseksuele mannen zich niet altijd even goed beschermen tijdens seks. Over een periode van vier jaar gaf slechts één op de zes mannen aan geen enkele keer onbeschermde seks te hebben gehad. PrEP kan mannen met wisselende contacten extra beschermen tegen hiv. Specialisten hopen dat het medicijn zal bijdragen aan het uitbannen van het virus.

Er zijn ook kritischere noten: tegenstanders zijn bang dat het gebruik van PrEP de verspreiding van andere soa’s in de hand zullen werken, omdat zij denken dat gebruikers zich onschendbaar zullen wanen en überhaupt geen condooms meer zullen gebruiken. Ook vragen zij zich af wie er zal moeten opdraaien voor de kosten van PrEP. De proef van de Amsterdamse GGD zal dan ook proberen de kosten van PrEP-behandelingen in kaart te brengen.

 

Over de auteur(s)

Wouter van Dijke

Wouter van Dijke

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Trans jongen schrijft brief
Achtergrond

Brief aan: Stef Kuijt

In de serie ‘Brief aan’ schrijven Expreszo’ers een boodschap aan hun vroegere zelf, met daarin wat ze als jonge LHBT+ graag hadden willen horen. Leiden,

Lees verder »