Daniëlle: ‘Het is nog erger dan ik dacht’

Rust in vrede, Bianca

Nieuws

Danielle
9 October 2017, 09:54

Eigenlijk was het de bedoeling om een objectief journalistiek stuk te schrijven over de minimale berichtgeving over Bianca, de transvrouw en sekswerker die vorige week is vermoord in Arnhem. Om in dit artikel statistieken aan te halen over hoeveel meer risico je als trans persoon loopt op geweld: verbaal, fysiek en dodelijk geweld. Ik wilde daarin ook aanhalen hoe belangrijk het is dat sekswerkers gewoon dezelfde rechten en bescherming krijgen als alle andere beroepsgroepen. Daarvoor had ik graag Yvette Luhrs van PROUD willen citeren.

Helaas lukte het me niet om dat niet om op papier te krijgen. Bij het verzamelen van informatie over deze moordzaak moet ik het doen met de lokale editie van het AD en regionale krant De Gelderlander. Bij ieder woord dat ik las, werd ik bozer. Van iedere zin verloor ik meer en meer vertrouwen in de mensheid. Na het lezen van elke volgende alinea besefte ik me dat het nog veel slechter met de acceptatie van trans personen in Nederland is dan ik eigenlijk dacht.
 

Woorden als shemale en man met vrouwelijke kenmerken vlogen me om de oren. De Gelderlander heeft blijkbaar puike journalistiek bedreven – dat zullen ze zelf vast vinden- en vertellen dat de meeste transseksuele prostituees in de randstad wonen. Ja, ze gebruiken het woord transseksueel: een verouderde term die enkel slaat op hen die een medische behandeling bij genderdysforie wensen. Om vervolgens door te gaan over “mannen die er door operaties en laserbehandelingen van top tot teen uitzien als een vrouw. Ze hebben hun mannelijk geslachtsdeel behouden.” De Gelderlander gebruikt niet alleen oude in onbruik geraakte woorden. Ze snappen ook nog eens totaal niet wat het betekent. Om vervolgens ook nog te gaan schelden.

“Bij ieder woord dat ik las, werd ik bozer”

Er is een mens vermoord! Ze was transvrouw, migrant en ze was een sekswerker: factoren die het risico op geweld verhogen. Groepen die niet op bescherming van politie hoeven rekenen. – Dat heeft de Politie in Rotterdam bij een Pride Walk onlangs nog even duidelijk gemaakt. – Of het slachtoffer is vermoord omdat ze een trans persoon was, of dat het een ‘gewone’ roofmoord om geld was is nog niet duidelijk. Het onderzoek naar de verdachte die vastzit, loopt nog.
 

In nationale media heb ik nauwelijks iets over dit misdrijf vernomen. Een klein, twee alinea’s lang standaard ANP-bericht op nu.nl was het wel. Pas nadat ik vanuit de transscene hoorde over de details ben ik wat van graven en stuitte ik op de ranzigheid in De Gelderlander. Aanvankelijk heb ik uit boosheid zelfs de handdoek in de ring gegooid. Ik kon hier niet over schrijven, te boos. Van op mijn handen zitten werd het niet minder. Dus schreef ik dit. Niet zo goed als wat Mounir Samuel of Petra Kramer schreven.

Helemaal stil kon ik niet blijven, ik ben niet alleen boos, ik ben ook verdrietig. 20 november op de Internationale Transgender Gedenkdag hebben we een extra naam om te herdenken: Bianca, rust in vrede.