Marjolein: Normaal doen

See Ming Lee via Flickr

Column

Marjolein Takman
28 March 2016, 14:27

We moeten het even over mode hebben. Niet dat ik daar zoveel verstand van heb, integendeel. Maar dat neemt niet weg dat het me fascineert wat mensen dragen en hoe moeilijk andere mensen daarover kunnen doen. En met die andere mensen bedoel ik ook mezelf. Het zal je misschien verbazen, maar ik heb ook slechte kanten. Zo oordeel ik vrij snel over wat iemand draagt.

Als het warm is, draag ik een T-shirt in plaats van een trui. Ik heb één broek die geen spijkerbroek is. Een halfjaar geleden kocht ik een groen capuchonvest en dat draag ik zo vaak mogelijk. Vorige week wilde ik erin naar een voorstelling. Mijn vriendin zei dat ik iets leukers aan moest trekken. Kortom: mijn kledingsmaak is behoorlijk saai, maar daar voel ik me prima bij. Het is namelijk heel veilig, en mensen die er een extremere smaak op nahouden vind ik aanstellers.

Ik zit op een kunstacademie en de meeste mensen daar zijn heel edgy en cool maar dat ben ik niet. Ik kan er niks anders van maken. Elke keer dat ik een tosti haal, loop ik langs de modeafdeling. Als ze ergens écht edgy en cool zijn, dan is het daar. Maar altijd als ik weer iemand in een kledingcombinatie zie rondlopen die afwijkt van de standaard, moet ik inwendig een beetje lachen. Op één van mijn eerste schooldagen zag ik twee mensen rondlopen in middeleeuwse gewaden. Ik vroeg me af waar ik terechtgekomen was, maar ik was tegelijkertijd ook erg tevreden met mijn eigen onopvallendheid.

Ik weet dat het hebben van gedachten niet strafbaar is, maar ik schaam me er soms voor dat ik zo denk. Er zijn namelijk genoeg momenten in mijn leven geweest waarop ik zelf aangekeken werd op mijn uiterlijk, omdat ik niet helemaal ik het standaard plaatje van meisjes pas. Dat komt door mijn kleren, mijn haar, mijn afkeer van make-up en schoenen met hakken. En ik schijn ook nog eens raar te lopen.

Misschien is het wel het mooie van mijn school dat er geen norm is als het om kleding gaat. Het is redelijk makkelijk om er jezelf te zijn. Het lukt mij zelfs en dat zegt wel behoorlijk wat. Ik denk dat veel modestudenten op straat behoorlijk raar aangekeken worden, maar ik hoop dat ze daar schijt aan hebben. Ik hoop dat ze net zoveel schijt hebben aan mij, als ik heb aan alle mensen die mij vreemd vinden omdat ik niet helemaal in een hokje pas. En ik hoop zelf ooit genoeg zelfreflectie te hebben ook in stilte geen modestudenten uit te lachen.

Profile photo of Marjolein Takman

Door Marjolein Takman

Marjolein was de boeknerd van het blad, maar is nu alleen nog columnist. Ze studeert iets met schrijven en speelt graag drumsolo's op je meubilair.

Meer van Marjolein »