Obama eerste president die lesbiennes, biseksuelen en transgenders noemt in State of the Union

Center for American Progress Action Fund from Washington, DC

Nieuws

Eline Jacobse
22 January 2015, 09:00

In zijn State of the Union-speech, de toespraak waarin de president zijn plannen en doelen voor het nieuwe jaar bekend maakt, erkende president Obama voor het eerst lesbiennes, transgenders en biseksuelen. Nog nooit eerder heeft een president in een State of the Union lesbiennes, transgenders of biseksuelen genoemd.

Obama vertelt in zijn speech dat hij het belangrijk vindt om zich in te zetten voor LHBT-rechten omdat “Wij als Amerikanen de menselijke waardigheid respecteren”. Hij vertelde dat “Wij de vervolging van vrouwen, religieuze minderheden of mensen die lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn veroordelen.”

Daarnaast nam hij in zijn speech ook een duidelijk standpunt in tegenover het homohuwelijk. Hij noemde het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht een “burgerrecht”. “Ik heb gezien dat het homohuwelijk veranderd is van een kwestie die ons uit elkaar dreef naar een verhaal van vrijheid in ons land”, zei hij.

Het is een grote vooruitgang van zijn standpunt in 2008, toen hij nog vond dat het huwelijk iets “tussen man en vrouw” is. Het is ook belangrijk dat hij deze uitspraak nu heeft gedaan, over een paar dagen wordt namelijk door het hooggerechtshof in de V.S. besloten of het homohuwelijk in alle staten legaal moet worden.

Door Eline Jacobse

Eline was van september 2015 tot maart 2017 hoofdredacteur van Expreszo. Overdag studeert ze journalistiek, ’s nachts probeert ze met behulp van koffie en last-minute stress deadlines te halen. Je kunt haar altijd wakker maken voor een ritje in een achtbaan.

Meer van Eline »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!