Online dating voor mannen: een leuk avontuur met wat do’s en don’ts

Achtergrond

Gastredacteur
5 January 2018, 22:28

Veel mannen die (ook) op andere mannen vallen gebruiken online dating applicaties zoals Grindr, PlanetRomeo, Tinder en BullChat om in contact te komen met andere mannen. Een onderzoek van Rutgers onder 21 mannen (17-25 jaar) laat zien wat de do’s en don’ts zijn van online dating.

In de eerste plaats is het een makkelijke manier voor mannen die (ook) op mannen vallen, om in contact te komen met “je eigen soort mensen”. Omdat je meestal niet aan iemand kan aflezen of hij ook op mannen valt is online dating een uitkomst. De gedachte is: wie op deze apps zit, zal sowieso op andere mannen vallen. Geen gekke gedachte.

Voor veel mannen (ook jongens onder de 18) is online dating een belangrijke en toegankelijke manier om vrienden op te doen, dates te regelen voor mogelijke relaties, maar vooral ook een manier om met anderen af te spreken voor seksdates. Dit verschilt wel per app: Tinder is meer gericht op dating en vriendschap, terwijl seks een belangrijke rol speelt op Grindr, PlanetRomeo en zeker BullChat. Het gebruik van deze apps is niet zo moeilijk en leer je snel door vallen en opstaan.

De deelnemers aan dit onderzoek vinden het allemaal een leuke toevoeging in hun dagelijks leven. Wensen geven ze makkelijk aan. Maar grenzen duidelijk maken blijkt lastiger. Hier een paar tips van deze mannen voor andere jongeren zodat online dating ook echt leuk blijft:

  1. Geef goed je grenzen aan: vooral in het begin kan het moeilijk zijn om je grenzen aan te geven. Bijvoorbeeld omdat je iemand erg leuk vindt, of je bang bent dat je dan niet met iemand op date kan, of omdat je nog maar net begint. Het is heel normaal je grenzen aan te geven, dat maakt alles juist makkelijker voor iedereen. En respecteer ook de grenzen van de ander!
  2. Als je wilt kan je binnen een half uur met iemand afspreken, maar er zijn genoeg mensen die eerst een tijdje willen praten voor ze echt afspreken. Waarom? Zo leer je elkaar een beetje kennen en kan je bespreken wat je wilt en wat je niet wilt. Doe waar jij je fijn bij voelt!
  3. Oh ja, een veelgehoorde kreet is: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Gebruik je gezonde verstand – dat is makkelijker als je met iemand appt dan als je al bij iemand bent – en als iets niet goed voelt doe het dan ook vooral niet.
  4. Er zijn genoeg mensen met meer ervaring dan jij op het vlak van daten en seks. Zeker als je met mannen afspreekt die al wat ouder zijn dan jij. Maar dit betekent niet dat je alles moet doen wat die ander zegt. Ga niemand pleasen behalve jezelf!
  5. Vaak spreken mensen bij elkaar thuis af of op een openbare plek waar nog mensen zijn. Het voordeel van een openbare plek is dat je sneller weg kan als het je niet bevalt, als de persoon een ander is dan op de app zelf, of als er toch geen klik is.
  6. Safe seks is belangrijk. Gebruik condooms om soa’s te voorkomen. Neem condooms altijd zelf mee naar een date. Geen betere raad dan voorraad. En soa’s zijn niet zo leuk.

 Foto’s:

  1. Op apps als Grindr en PlanetRomeo worden vaak foto’s uitgewisseld om elkaar beter te leren kennen, soms ook naaktfoto’s. Als je een naaktselfie maakt zorg dat je hoofd er niet op staat. Als je foto verspreid wordt, ben je niet herkenbaar in beeld.
  2. Het is not done om (naakt)foto’s van anderen te verspreiden. Dat is voor niemand leuk. Bovendien, het verder verspreiden van foto’s van minderjarigen valt onder kinderporno, dus dan ben je strafbaar bezig.

Tot slot
Ga een beetje verstandig om met online dating. Het is allemaal nieuw, maar door ervaring word je handiger en zelfverzekerder. Geniet ervan, ontmoet nieuwe mensen, sluit nieuwe vriendschappen, vind een nieuwe relatie, of heb een leuke date! Sta open voor mensen, maar gebruik gewoon je hersens een beetje!

Neem ook eens een kijkje op https://www.sense.info/seks-en-internet/online-daten-voor-homojongens voor meer tips! Of bekijk de Can You Fix It filmpjes over dating en seks en bepaal zelf hoe het verhaal afloopt: https://canyoufixit.sense.info/

Het onderzoek Weinig om het lijf? is te downloaden via www.rutgers.nl/kwalitatiefonderzoek

Emiel Maliepaard & Jantine van Lisdonk