“Op het podium kan ik mezelf uitdrukken en met gender spelen”

Zanger Reinier van Harten over zijn project ‘Reindier’, stemverlies en show

Sander Groen

Cultuur

Daan Koster
14 May 2018, 21:22

by Sander Groen

Reindier is eigenlijk niet echt een solo-project. Maar ook weer wel. Het is in ieder geval de artistieke uitlaatklep van Reinier van Harten. Tegenwoordig speelt hij samen met twee zangeressen en een toetsenist. De 26-jarige zanger stond op het punt door te breken op het moment dat zijn eerste ep Porcelain uitkwam. Maar toen raakte zijn linker stemband verlamd. Expreszo sprak hem over die aangrijpende gebeurtenis, en de periode erna. Én we waren bij een van zijn spectaculaire shows!

‘Het begon in december 2014 voor het eerst. In juli 2015 kwam ik erachter wat er echt aan de hand was. Ik had altijd de stiekeme hoop dat het goed zou komen, en dat mijn stem gewoon terug zou keren. Maar dat gebeurde niet. Ik ben toen gestopt met Reindier en met mijn opleiding aan het Conservatorium in Amsterdam,’ aldus Reinier in een overbezet café in Amsterdam. ‘Toen niks werkte voor mijn stem ben ik drie maanden naar Frankrijk gegaan en heb ik nagedacht of ik nog artiest wilde zijn.’ Het was altijd de vraag of Reinier überhaupt wel muziek wilde maken. ‘Mijn vader zat ook op het conservatorium. Kwam het daardoor dat ik ook muzikant ben geworden? Omdat ik niet beter wist? Maar ik had mijn gitaar en synthesizer mee en bleef muziek maken. Dus dat was een teken dat ik dit ook echt wilde. In Frankrijk ben ik erachter gekomen wie ik echt ben.’ Hij ging dus door.

 

by Sander Groen

Risen from the ashes
Na antwoorden te hebben gevonden op de nodige levensvragen creëerde Reinier in Frankrijk nieuwe personages en bedacht hij een nieuw concept uit. ‘Het is een wereld met karakters die allemaal iets representeren van wat ik verloren ben met en door mijn stem.’ Eenmaal thuis in Amsterdam kreeg hij de vrijheid van het Conservatorium om af te studeren hoe hij dat wilde. ‘Dus ging ik theaterlessen volgen, ging ik het stuk schrijven dat ik bedacht in Frankrijk en wat moest gaan over het stemverlies.’ Het werd een wereld à la Alice in Wonderland. ‘Maar dan met vogels. Ik weet niet waarom, maar alle karakters zijn vogels. Eentje stond bijvoorbeeld voor expressie omdat ik niet meer hard kan zingen, alleen zacht, en eentje voor gender omdat ik altijd met gender speelde. Dat confronteerde me ermee dat ik zoveel meer was verloren dan alleen mijn stem. Op het podium kon ik mezelf uitdrukken en spelen met gender, maar ook dat was ik dus even kwijt,’ legt hij openhartig uit. ‘En al die karakters werden uiteindelijk liedjes.’ Een van die karakters is Margarita, tevens de eerste single die hij afgelopen maart uitbracht. Gebaseerd op de iconische New Yorkse transvrouw Venus Xtravaganza. Bekijk de officiële clip onderaan dit artikel. ‘Ik heb niet heel veel met de dragscene, maar vond haar verhaal zo boeiend. Ze is zo zelfverzekerd en dan aan het einde wordt ze vermoord. Margarita gaat over het accepteren van mijn vrouwelijkheid, maar ook het omarmen van mijn mannelijkheid. Ik heb altijd beide willen accepteren. Maar dat is niet altijd makkelijk in een maatschappij als de onze. Een jongen zei een keer tegen me dat hij het prima vindt om het op het podium te zien maar het hoeft niet in bed. Dat komt dan toch hard over ook al bedoelt hij het niet zo.’

IMG_0741_HR

by Sander Groen

Show
Tijdens de showcase van Reindier op 9 april is het net alsof je je midden in een soort sprookjes-disco bevindt. Toetsenist Rosa Sanne betreedt het podium met twee zeer indrukwekkende roze knotjes, en ook de achtergrondzangeressen lijken zo uit een glitterparadijs te zijn gestapt. Reinier draagt een wit pak met een doorschijnend zwart shirt. Hij draagt rode lippenstift. De muziek is snerpend, aanstekelijk, akelig mooi en over de top. Maar nooit is het too much. Enerzijds raakt het de diepste dallen van je ziel, anderzijds waan je je bij een opzwepend popconcert.  Vanaf het eerste moment is het publiek getuige van een spectaculaire show met dans, muziek en theater. De zangeressen pakken de stukjes van de zang op die Reinier niet meer haalt maar toch weet ‘ie keer op keer de aandacht naar zich toe te trekken. Het is die blik. Diezelfde blik die iemand als Perfume Genius ook heeft. Die doordringende kracht om door te gaan na een tragisch moment uit je leven. Of dit nu verslaving is, zoals bij Perfume Genius, of het verliezen van je stem. Wetende dat er een verhaal achter de muziek schuilt wordt Reindier beetje bij beetje boeiender. ‘Ik ben zo blij,’ zegt Reinier opgelucht na de show. ‘Dit voelt goed zeg!’

IMG_1182_HR

Sander Groen

Volg Reindier via:
Facebook
Instagram
Website
Soundcloud

Door Daan Koster

Meer van Daan »