Op Wereldaidsdag een herinnering: niet meetbaar = niet overdraagbaar

Nieuws

Manju Reijmer
1 December 2017, 15:42

Op Wereldaidsdag is er veel om bij stil te staan. Een belangrijk onderdeel daarvan is bewustwording van het stigma omtrent hiv en AIDS. Daarom lanceerde hiv-vereniging onlangs de campagne: n=n. Oftewel: niet meetbaar is niet overdraagbaar.

Wereldaidsdag gaat om een breed scala van bewustwording. Zoals dat er jaarlijks in Nederland ongeveer 40 mensen aan de gevolgen van HIV en AIDS komen te overlijden. Dat er in 2016 in ons land bij zo’n 820 mensen een hiv-infectie geconstateerd werd. Dat jonge vrouwen, mannen die seks hebben met mannen, transgender mensen, drugsgebruikers en sekswerkers onder de meest kwetsbare groepen voor het virus vallen wereldwijd. Maar ook dat er hoop is. Zo waren eind 2016 20.264 mensen met hiv in Nederland gekoppeld aan zorg. Bij 95% van hen is het virus onmeetbaar en daarom niet overdraagbaar naar partners.

Bertus Tempert, voorzitter van de Hiv Vereniging zegt: ‘Het doel van de campagne is een stigmavrije omgeving voor mensen die leven met hiv, op persoonlijk, maatschappelijk en medisch vlak.’ Mensen met hiv worden in hun dagelijks leven nog steeds geconfronteerd met afwijzing, verouderde denkbeelden over leven met hiv en de angst voor overdracht van het virus. Door het algemene publiek te informeren over de betekenis van n=n wil de vereniging het stigma doorbreken. Hierdoor kunnen mensen met hiv zich vrijer voelen in hun seksuele en sociale contacten.

Op de website van de hiv-vereniging worden er tips gegeven over wat te doen bij discriminatie of criminalisatie omdat je hiv hebt. Ook is er een video waarin mensen met hiv vertellen wat de boodschap van “n=n” voor hen betekent.

Door Manju Reijmer

Meer van Manju »