Plan voor LHBT-school in Manchester

Nieuws

Marloes Leezer
16 January 2015, 12:50

Een school alleen voor LHBT’ers, is dat een goed idee? Een LHBT-jongerengroep in Manchester vindt van wel. En dus hebben zij een plan ontvouwd om in Manchester een LHBT-school op te richten. 

Amelia Lee, één van de initiatiefnemers van het project: ‘Docenten hebben problemen met het aanpakken van homofoob pestgedrag en leerlingen die niet uit de kast durven komen. En we hebben gezien wat dat voor effect kan hebben. Zoals bij Elizabeth Lowe, een veertienjarige die zelfmoord pleegde in Manchester omdat ze niet aan haar ouders durfde te vertellen over haar geaardheid.’ Om dit soort problemen aan te pakken, kwam de groep met het idee voor de LHBT-school.

Deze school is niet verboden voor studenten buiten deze groep, zegt Lee. Leerlingen die niet homo of transgender zijn, maar zich op een dergelijke school meer op hun gemak zouden voelen, zijn ook welkom. Ook geeft ze aan dat het niet voor alle studenten een eerste school zal zijn, maar meer iets waar ze naartoe verwezen kunnen worden als er aanhoudende pestproblemen zijn op hun oorspronkelijke school. ‘We willen niet dat het een soort ghetto voor LHBT’ers wordt.’

Voormalig minister van Onderwijs Tim Loughton is het er niet mee eens. ‘We moeten inderdaad meer doen om homofoob pestgedrag aan te pakken en een tolerantere maatschappij te creëren. Maar dat bereik je niet door het afscheiden van een complete groep. Dat lijkt me eerder een stapje terug in het bereiken van meer tolerantie.’

Als het plan doorgaat, zal de school over drie jaar de eerste studenten verwelkomen.

Door Marloes Leezer

Marloes is redacteur en columnist bij Expreszo. Dat valt prima te combineren met haar studie journalistiek. Ze is verslaafd aan nagellak en drop, maakt stiekem nog kleurplaten, vindt zelfspot de beste spot en wil overal over praten.

Meer van Marloes »