Poetins verwijt richting de VS helpt Russische homo’s niet

Kremlin.ru

Opinie

Sebastiaan Rood
9 October 2015, 21:21

In een interview met CBS News veroordeelde Vladimir Poetin de strafbaarstelling van homoseksualiteit in vier staten van de Verenigde Staten van Amerika. Volgens hem heeft het besluit van de supreme court om het homohuwelijk open te stellen nog niet de oude wetten uit het wetboek van de Verenigde Staten verwijderd. Poetin: “Ik geloof dat er geen vervolging of andere schending van de rechten van mensen moet zijn op basis van hun ras, etniciteit, religie of seksuele oriëntatie. Dat hebben wij niet”.

In Rusland is het niet alleen in scholen, maar in alle publieke ruimtes waar kinderen en jongeren komen strafbaar om positieve informatie over homoseksualiteit te verspreiden. Dat betekent dat niemand in het openbaar homoseksualiteit kan verdedigen. Daar staat tegenover dat homofobe Russen alle vrijheid hebben om ongegeneerd hun gang te gaan.

Het verbod op homopropaganda heeft volgens Poetin ‘niets ondemocratisch’ in zich: “Mensen met een niet-traditionele oriëntatie werken, ze leven in vrede, promoveren, krijgen onderscheidingen voor wat zij bereiken in de wetenschap en kunst. Ik geloof dat we die kinderen in vrede moeten laten.” De meerderheid van de bevolking mag de wet dan wel steunen, maar het is zeker in strijd met het mensenrecht op vrijheid van meningsuiting, dat wordt erkend in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Deze rechten bestaan om individuen te beschermen, maar door deze democratisch aangenomen wet hebben die daar nu niks aan.

Hele leven in de kast
De Russische president heeft gelijk dat je met een andere geaardheid een goed leven kan lijden in Rusland. Of al je rechten verzekerd worden, is een tweede. Je moet namelijk wel je hele leven in de kast blijven. Ik ken Russen die lyrisch zijn over Russische gay bars en discoteken en het hier in Europa maar braaf vinden. Ze steunen wat Poetin zegt over de overdrijving van Russische homohaat, “dat valt wel mee”. Tegelijkertijd zeggen ze ook dat het wel moeilijker wordt. Je mag homo zijn, maar de maatschappij mag er niets van zien.

Poetin veroordeelt de Verenigde Staten terecht: ondanks dat de politieke elite van de VS nu aan de goede kant van de geschiedenis staat, is er een groot gedeelte van het land dat het als hun grondrecht zien en schreeuwen dat zij mogen weigeren taarten te bakken voor een homobruiloft. Jammer is dat Poetins veroordeling voor de situatie van Russische homo’s niets veranderd. Alles wat je over homoseksualiteit in de openbaarheid mag zeggen is neutraal, of negatief. Daarmee is het een kwestie van tijd tot ook andere rechten van Russische homo’s op de helling komen te staan.

Door Sebastiaan Rood

Sebastiaan houdt van uitdagingen en kan niet stil zitten. Hij zet zich in voor de rechten van jongeren in deze wereld. Momenteel studeert hij Europese Bestuurskunde in Brno, Tsjechië. Hij schrijft zowel over internationale vraagstukken, als over de avonturen die hij beleeft.

Meer van Sebastiaan »